Situaţia paturilor de Terapie Intensivă din România este tot mai dificilă pe zi ce trece. Astăzi, spre exemplu, potrivit informării transmise de Grupul de Comunicare Strategică, 1.412 români aflaţi în stare gravă după infectarea cu SARS-CoV-2 se aflau în secţiile de Terapie Intensivă din întreaga ţară.

Câte paturi de Terapie Intensivă are, în prezent, România?

Tot miercuri, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a transmis că România dispune acum de 1.567 de paturi de Terapie Intensivă care corespund tuturor normelor.

Numărul acestora ar fi “mult mai mare”, a mai adăugat şeful Ministerului Sănătăţii, problema fiind că există “restricţii vizavi de resursa umană”.

“1.567 sunt paturile de ATI care corespund tuturor normelor. Asta înseamnă că au şi personal.

Altfel, numărul de paturi pe care le-am putea amenaja dacă nu am avea restricţii vizavi de resursa umană, vă asigur că ar fi mult mai mare”, a precizat Vlad Voiculescu, în conferinţa de presă de după şedinţa de Guvern de miercuri.

Dacă avem 10 paturi disponibile în Bucureşti, se ocupă în jumătate de zi

Din păcate, paturile care sunt disponibile se ocupă extrem de repede, indiferent de ce efort depun medicii sau autorităţile, scrie Agerpres.

“Se lucrează în fiecare zi, suntem aproape de numărul 1.600, dar este pur şi simplu un număr. Încercăm să facem şi mai mult decât atât.

Ce pot să vă spun este că în fiecare zi, dacă 10 paturi sunt disponibile astăzi în Bucureşti, acele 10 paturi vor fi ocupate, cel mai probabil în următoarea jumătate de zi”, a mai adăugat ministrul.

Bani din Fondul de Rezervă pentru medicamente anti-COVID

Vlad Voiculescu a venit totuşi şi cu veşti bune miercuri. Astfel, Ministerul Sănătăţii va primi 242 de milioane de lei din Fondul de Rezervă, bani ce vor fi folosiţi pentru cumpărarea de medicamente necesare tratamentului pacienţilor infectaţi cu COVID-19.

“De asemenea, avem prelungirea celor 2.000 de posturi care au fost necesare anul trecut pentru Direcţiile de Sănătate Publică, respectiv ambulanţe. Este absolut necesar şi îmbucurător că aceşti oameni pot rămâne în sistemul de Sănătate şi pot ajuta mai departe”, a mai transmis oficialul.

Sursă foto: INQUAM Photos, Virgil Simonescu