Autorităţile din Rusia au reţinut, sâmbătă, 3.296 de persoane în 122 de oraşe din țară, în timpul protestelor de sâmbătă. Acestea au fost organizate în sprijinul principalului critic al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a informat duminică ONG-ul specializat OVD-info, citat de EFE.

Confruntări între protestatari și autorități în Rusia

La precedentele proteste anticorupţie convocate de Navalnîi la 12 iunie 2017 au fost arestate 1.769 de persoane în peste 150 de oraşe ruse, a reamintit portalul Meduza.

În Moscova, unde sâmbătă s-au înregistrat cele mai dure confruntări între manifestanţi şi poliţie, au fost reţinute 1.294 de persoane, iar în Sankt-Petersburg, al doilea oraş al ţării şi locul de baştină al preşedintelui Vladimir Putin, au fost arestate 489 de persoane.

Spre deosebire de protestele anterioare, care rar depăşeau graniţele celor două mari oraşe ruse – Moscova şi Sankt-Petersburg -, acum manifestaţii au avut loc în întreaga ţară, cele mai active înregistrându-se în Novosibirsk, Voronej, Nijni Novgorod, Kazan şi Habarovsk.

Echipa lui Navalnîi a calificat aceste manifestaţii drept “cele mai mari din istoria contemporană rusă”. “A fost un protest la scală mare al întregii ţări. Îi arătăm lui Putin ce forţă avem”, au afirmat susţinători de-ai lui Navalnîi care au convocat noi proteste pentru următorul sfârşit de săptămână.

Potrivit opozanţilor ruşi, ziua de sâmbătă a reprezentat “o victorie a curajului şi spiritului asupra terorismului de stat”. Echipa lui Navalnîi le-a cerut susţinătorilor acestuia să nu se lase intimidaţi de “propagandiştii” statului şi a promis să plătească amenzile date de autorităţi.

La Moscova, protestatarii au fost loviți cu bastoane de poliția din Rusia

Cel puţin 40.000 de oameni s-au adunat sâmbătă în centrul Moscovei pentru a protesta în semn de sprijin pentru opozantul încarcerat Aleksei Navalnîi, estimează Reuters. Autorităţile au anunţat că protestele din Moscova şi zeci de alte oraşe sunt ilegale şi poliţia a reţinut 1.090 de persoane, potrivit ONG-ului OVD-Info, care monitorizează protestele.

Poliţia rusă a reţinut-o sâmbătă pe Iulia Navalnîia, soţia principalului opozant al Kremlinului, la un protest care are loc la Moscova, după cum a anunţat chiar ea pe contul ei de Instagram, dintr-o dubă a poliţiei, transmite Reuters.

Poliţia din Moscova a reţinut sâmbătă seară mai mulţi manifestanţi care se adunaseră în împrejurimile închisorii Matroskaia Tişina, unde este deţinut opozantul rus Aleksei Navalnîi, relatează AFP. Unii dintre protestatari au fost loviţi cu bastoane, dar sute de persoane de persoane s-au adunat şi au scandat “Libertate!” nu departe de centrul de detenţie din nordul capitalei ruse.