Situaţia drepturilor omului în China, Rusia şi Turcia s-a înrăutăţit în ultimii doi ani, potrivit unui raport al guvernului german dat publicităţii miercuri, potrivit DPA.

Trendul negativ continuă în China

În China, trendul negativ care a început în 2012 a continuat, potrivit raportului, care a fost aprobat de cabinetul german şi care se axează pe perioada dintre octombrie 2018 şi septembrie 2020.”Drepturile individuale sunt limitate tot mai mult. Asta priveşte mai ales drepturile civile şi politice precum libertatea de opinie şi libertatea presei, dar şi  libertatea ştiinţei şi a religiei”, a scris guvernul german în secţiunea dedicată Chinei, observând că activiştii pentru drepturile omului au fost frecvent pedepsiţi cu sentinţe de lungă durată.

Situația drepturilor omului s-a înrăutățit în Rusia

În Rusia “situaţia îngrijorătoare a drepturilor omului” s-a înrăutăţit, precizează raportul. “În special în organizarea alegerilor regionale din 2019, libertatea de adunare a fost limitată”, potrivit raportului, care adaugă că protestatari au fost încarceraţi. Textul critică de asemenea legea din 2019 privind “internatul suveran”, care a creat oportunităţi pentru cenzură în mediul online. Raportul estimează că şi situaţia din Turcia s-a înrăutăţit după lovitura de stat eşuată din 2016, deşi starea de urgenţă a fost ridicată în 2018. “Vocile critice faţă de guvern sunt în continuare expuse pericolului urmăririi penale şi detenţiei. Investigaţiile şi procesele cu fundal politic suscită îndoieli privind independenţa justiţiei”, menţionează raportul. Acest raport privind situaţia drepturilor omului în lume este cel de al 14-lea publicat de guvernul german.

Ce presupun drepturile omului?

Drepturile omului sunt drepturi pe care oamenii le au, indiferent de sex, rasă, naţionalitate, fiind separate de drepturile pe care oamenii le au prin lege. De aceea, drepturile fundamentale ale omului sunt inalienabile, neputand fiind retrase sau restrictionate.  Astfel, drepturile omului sunt intrinseci ființelor umane, inalienabile și aplicabile în mod legal. În principiu, ideea de drepturi ale omului și de respectare a acestora este pusă în relația individ – stat, dar au început să apară discuții și privind respectarea drepturilor omului de către organizații, companii și chiar la nivel individ – individ.