Într-un mesaj către armată transmis aseară, secretarul Apărării, Mark Esper, le-a cerut trupelor să „rămână apolitice”, aparent îndemnându-i să nu ia parte la proteste. Trupele trimise includ membri ai poliţiei militare şi infanterie.

„Elemente active la datorie sunt postate în baze militare în Regiunea Naţională a Capitolului, dar nu se află în Washington, D.C.”, a declarat Jonathan Rath Hoffman, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Acesta a spus că trupele se află în „stare de alertă ridicată„, dar „nu participă la sprijinirea apărării în operaţiunile autorităţilor civile”.

Hoffman a mai precizat că trupele includ membri ai poliţiei militare şi militari cu calificare în domeniul ingineriei, precum şi un batalion de infanterie.

Înalţi oficiali din domeniul apărării au anunţat deplasarea unor unităţi militare în regiunea Washington.

Preşedintele Donald Trump avertizase de altfel cu câteva zile în urmă că ar putea mobiliza membri ai Armatei americane pentru restabilirea ordinii. Liderul de la Casa Albă a fost nevoit să stea într-un buncăr în timpul în contextul protestelor violente din faţa Casei Albe, dar a precizat că a fost „mai mult o inspectare” a spaţiului de securitate.

De altfel, Serviciul american de protecţie a demnitarilor (Secret Service) a închis mai multe străzi din jurul Casei Albe pentru protejarea preşedintelui Donald Trump.

Un miliard de dolari pentru lupta cu inegalitatea rasială 

Gigantul Bank of America a anunţat că va dona 1 miliard de dolari pentru a ajuta comunităţile care se confruntă din ce în ce mai mult cu fenomenul inegalităţii sociale şi economice, pe fondul pandemiei de COVID-19. Banca a transmis într-un comunicat de presă că programul se va concentra pe „ajutarea oamenilor şi comunităţilor de culoare care au fost grav afectate de criza medicală”.

Fondurile ar urma să fie direcţionate către testarea pentru coronavirus, clinici medicale, sprijinul businessurilor deţinute de minorităţi şi investiţii în locuinţe accesibile.