OUG pentru pensii

În Monitorul Oficial a intrat un OUG privind modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Această ordonanță vizează, în principal, eliminarea inechităților existente în cazul pensionarilor care au desfășurat activități în domeniul minier.

Astfel, OUG stabilește că și persoanele care au lucrat în unitățile de prospecțiuni și explorări geologice, în subteran, să beneficieze de pensie pentru limita de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 20 de ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani realizat în aceste activități, iar la determinarea punctajului mediu anual să se utilizeze stagiul complet de cotizare de 20 ani.

Până acum, de aceste drepturi beneficia doar personalul care își desfășoară activitatea în subteran cel puțîn 50% din timpul normal de muncă din luna, în unități miniere.

OUG pentru masa caldă în școli

Elevii din 150 de şcoli ar putea să primească în fiecare zi o masă caldă în valoare de 10 lei sau un pachet alimentar de aceeaşi valoare, potrivit Ordonanței publicate vineri, 7 februarie, în Monitorul Oficial.

Ministerul decis extinderea Programului Masa caldă în şcoli de la 50 la 150 de școli, după ce inițial propusese în dezbatere publică un proiect cu extinderea la 100 de școli. Autoritățile arată că extinderea programului pilot are loc după ce timp de 3 ani au fost înregistrate rezultate vizibile în privința reducerii abandonului școlar.

“Din statisticile realizate în urma feedback-ului primit prin intermediul rapoartelor finale, s-a observat o îmbunătățire considerabilă a frecvenței elevilor la cursuri, față de anii precedenți, astfel: dacă anterior implementării Programului în anul şcolar 2016-2017, s-a înregistrat o rată a abandonului şcolar de 6,1%, în urma derulării Programului-pilot, aceasta a scăzut la 4,3% , ajungând ca la finele anului şcolar 2017-2018, să fie de 1,3%. În anul 2019 s-a constatat că programul a condus chiar la eradicarea fenomenului de abandon școlar, în unele unități de învățământ”, se arată în fundamentarea proiectului, potrivit edupedu.ro.

Ordonanță de urgență pentru aprobarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 150 de unități de învățământ preuniversitar de stat și ordonanță de urgență privind modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, adoptate în ședința de guvern de marți, au fost publicate, vineri seară, în Monitorul Oficial.

Prima OUG se referă la extinderea programului “Masă caldă” de la 50 la 150 de unități de învățământ, de această măsură urmând a beneficia peste 65.000 de copii.

OUG pentru statutul polițistului în penitenciare

OUG pentru modificarea și completarea Legii nr.145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare este prima din lista de 25 discutate marți seară de Guvern.

OUG se referă inclusiv la concursurile pentru ocuparea postului de polițist de penitenciar, Guvernul argumentând în notă de fundamentare , urmare a unei decizii CCR, toate concursurile fuseseră suspendate, iar deficitul de personal este o problema majoră în sistemul penitenciar.