Fostul prim-ministru al Italiei, Silvio Berlusconi, s-a stins din viață la vârsta de 86 de ani. Acesta avea grave probleme de sănătate și era internat la un spital din Milano.

Din informațiile existente la acest moment, fostul șef al Executivului de la Roma ar fi murit din cauza unei complicații din cauza unei infecții pulmonare, ca efect al COVID.

Presa internațională arată că fostul om politic italian a petrecut șase săptămâni la spitalul San Raffaele din Milano în primăvara acestui an, urmând un tratament pentru o infecție pulmonară legată de o leucemie mielomonocitară cronică, înainte de a fi reinternat.

Silvio Berlusconi se confrunta cu probleme de sănătate

Vinerea trecută, politicianul și omul de afaceri a fost internat la terapie intensivă din cauza unei infecții respiratorii.

În ultimele luni, starea de sănătate a lui Berlusconi a fost în declin, ceea ce a dus la o îngrijorare tot mai mare în ultimele ore. Potrivit agenției de presă AdnKronos, mai mulți membri ai familiei sale au vizitat luni dimineață centrul medical.

Leucemia mieloidă cronică este un tip de cancer al sângelui care afectează în principal persoanele cu vârsta de peste 60 de ani. În momentul diagnosticării, cadrele medicale au declarat că fostul premier a fost supus unui „tratament citoreductiv specializat” și chimioterapiei.

De-a lungul anilor, Berlusconi a fost spitalizat în mai multe rânduri. El a primit un implant de stimulator cardiac în timpul unei spitalizări, a fost internat pentru Covid-19 cu o altă ocazie, iar cel mai recent, în ianuarie 2022, a solicitat îngrijiri medicale pentru o infecție a tractului urinar.

În acest weekend, magnatul afacerilor plănuise să se reunească cu membrii de rang înalt ai partidului său politic, Forza Italia, la conacul său din Arcore. Forza Italia face parte din actuala coaliție de guvernare, condusă de premierul italian Giorgia Meloni.

Silvio Berlusconi provenea dintr-o familie din clasa de mijloc

Născut la Milano în 1936 într-o familie din clasa de mijloc, Silvio Berlusconi a început o carieră în domeniul imobiliar înainte de a înființa Mediaset, cel mai mare post de televiziune comercial din Italia. Din 1986 până în 2017, a deținut, de asemenea, proprietatea clubului de fotbal AC Milan.

Partidul politic Forza Italia a fost înființat în 1993. Un an mai târziu, Berlusconi a făcut istorie devenind primul prim-ministru ales fără experiență guvernamentală anterioară. Cel de-al doilea mandat al său, care a durat din 2001 până în 2006, rămâne cel mai lung mandat al unui lider italian de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Deși a recâștigat puterea în 2008, Berlusconi a fost nevoit să demisioneze în 2011 din cauza unei grave crize a datoriilor.

Silvio Berlusconi a ocupat și funcția de senator

La sfârșitul anului 2012, Berlusconi a fost condamnat pentru fraudă fiscală, ceea ce a dus la o pedeapsă de un an. El a executat această pedeapsă prin muncă în folosul comunității cu jumătate de normă la un centru rezidențial din Milano. Cu toate acestea, interdicția sa de a mai candida la o funcție publică a fost ridicată la timp pentru alegerile generale din 2018, în timpul cărora Forza Italia a format o coaliție cu Liga și Frații Italiei. În ciuda eforturilor lor, coaliția nu a atins pragul de 40% necesar pentru a guverna.

În 2019, Berlusconi și-a asigurat un loc în Parlamentul European. Ulterior, la alegerile generale din octombrie 2022, partidul său a revenit la putere ca parte a unei coaliții conduse de Frații Italiei ai Giorgiei Meloni. În plus, Berlusconi a fost ales în funcția de senator, scrie The Guardian.