Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie este cu un pas mai aproape de desfiinţare. Senatul României, forul decizional în acest caz, a aprobat solicitarea pentru dezbaterea în procedură de urgenţă a proiectului de lege privind desfiinţarea SIIJ.

Ce paşi mai are de parcurs proiectul privind desfiinţarea SIIJ?

Laura-Iuliana Scântei, preşedintele Comisiei Juridice a Senatului, a declarat că joi, 8 aprilie, a început dezbaterea în comisie a proiectului privind desfiinţarea SIIJ. Actul normativ adoptat de către Guvern respectă recomandările exprese ale Comisiei de la Veneţia, Comisiei Europene, GRECO şi Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni, a mai precizat aceasta.

Comisia juridică a Senatului va da un raport pe acest proiect, iar apoi totul va ajunge la vot în plenul Senatului, care este for decizional pentru această propunere legislativă.

Proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de prim for sesizat, pe data de 24 martie.

Raportul adoptat de către deputaţi are şi un amendament prin care magistraţii nu pot fi trimişi în judecată fără încuviinţarea CSM în prealabil. Iniţiativa legislativă merge la Senat, care este for decizional, relatează news.ro.

Amendamente la proiectul privind desfiinţarea SIIJ

Comisia juridică a Camerei adoptase, în urmă cu o săptămână de votul în plen, un raport favorabil la proiectul privind desfiinţarea SIIJ cu amendamente admise şi respinse.

Unul dintre amendamente care a fost depus de către deputatul minorităţilor Ionel Stancu prevede că:

„Art.95 – (1) Judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestaţi la domiciliu numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

(2) Judecătorii şi procurorii pot fi trimişi în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, de corupţie şi de serviciu ori a unei infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

(3) În caz de infracţiune flagrantă, judecătorii şi procurorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei potrivit legii, Secţia pentru judecători sau, după caz, Secţia pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reţinerea sau percheziţia.”