Cele două mari expoziții europene de ceasuri, SIHH (Geneva) și Baselworld, își dispută an de an poziția de lider al evenimentelor dedicate industriei ceasurilor de lux. Ei bine, în acest an, Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH) are mari șanse să își atingă scopul. Asta pentru că, pe lângă atragerea a tot mai mulți expozanți, organizatorii au decis să permită accesul publicului larg.
Începută încă de la ediția de anul trecut, deschidrea SIHH către tot mai multe branduri prin organizarea unui spațiu dedicat ceasornicarilor independenți denumit „Carre des Horlogers”, continuă în acest an prin revenirea la salon a celebrei mărci Girard-Perregaux, dar și apariția, în premieră, a casei Ulysse Nardin.

IWC Schaffhausen Da Vinci Perpetual Calendar Chronograph

Ulisse Nardin Classico Rooster

Pe lângă aceste două nume mari, în standurile luxoase de la Palexpo vor sosi, tot pentru prima dată, și Grönefeld, MCT–Manufacture Contemporaine du Temps, Ressence, Romain Jerome și Speake-Marin. Astfel, portofoliul SIHH – care cuprindea până acum branduri cunoscute precum A.Lange & Söhne, Audemars Piguet, Baume & Mercier, Cartier, Greubel Forsey, IWC, Jaeger-LeCoultre, Montblanc, Panerai, Parmigiani, Piaget, Richard Mille, Roger Dubuis, Van Cleef & Arpels sau Vacheron Constantin – devine și mai interesant. Totodată, ediția din 2017 marchează un eveniment extrem de important. În ultima zi a expoziției, pe 20 ianuarie, superbele piese expuse vor putea fi văzute pentru prima dată și de publicul larg. Până acum, SIHH se desfășura ca un eveniment privat rezervat doar marilor distribuitori de ceasuri de lux și presei.

Vedetele timpului

Printre mulțimea de exponate anunțate deja de manufacturi se numără în acest an câteva piese extraordinare. Dintre acestea se remarcă, de exemplu, IWC Schaffhausen Da Vinci Perpetual Calendar Chronograph. Cunoscută pentru reînnoirea câte unei colecții în fiecare an, IWC dedică anul 2017 colecției Da Vinci. Este pentru prima dată din 2007 când această colecție este complet modernizată, cel mai vizibil element fiind renunțarea la carcasa de tip „tonneau” pentru una rotundă. În plus, ceasul este animat de un calibru nou, 89630, care îmbină calibrul 89 (cronograf) prezentat în 1985 cu calibrul 52610 (calendar perpetuu) care a fost modificat pentru a putea fi alăturat primului. Noul IWC Schaffhausen Da Vinci Perpetual Calendar Chronograph are două variante, una din aur roșu care va costa 45.000 franci elvețieni și una din oțel al cărei preț va fi de 32.000 CHF.

O altă piesă definitorie pentru 2017 este Ulysse Nardin Classico Rooster. Cea mai recentă interpretare a colecției Classico, „Anul Cocoșului” implică vestita tehnică „champlevé” care presupune sculptarea unor forme direct pe cadran, acestea fiind apoi umplute cu email topit. Spectaculoasă prin claritatea detaliilor, această tehnică face din Ulysse Nardin Classico Rooster o adevărată operă de artă animată de mecanismul UN-815 care are certificare COSC. Manufactura va comercializa doar 88 de astfel de piese care au o rezervă de putere de circa 42 de ore.

În 2017, celebra casă Jaeger-LeCoultre scrie un nou capitol în istoria colecției Rendez-Vous dedicată femeilor. Lansată de marcă în 2012, această colecție include de această dată Rendez-Vous Night and Day cu trei dimensiuni și Rendez-Vous Moon. Conform oficialilor manufacturii, în acest an vor fi prezentate noi piese și în colecțiile Reverso, Geophysic și Hybris Artistica.

Jaeger-LeCoultre Randez-Vous Night & Day

Articol apărut în numărul 2 (1212) al revistei Capital din data de 9 ianuarie 2017.