Afacerile combinatului siderurtgic ArcelorMittal Galaţi au scăzut cu peste 70% în primul semestru, iar conducerea companiei se aşteaptă, pentru sfârşitul anului, la creşteri ale producţiei, vânzărilor şi preţurilor.

„Preţurile s-au mai îmbunătăţit, cu circa 20% faţă de cel mai jos nivel al lor”, a declarat, miercuri, Thierry Le Gall, directorul general executiv al combinatului din Galaţi şi al diviziei de produse plate pentru Europa de Sud Est a grupului ArcelorMittal.

El a afirmat că volumul producţiei şi al vânzărilor este mai mare în prezent decât la începutul anului. Astfel, dacă la începutul lui 2009 indicatorii erau în scădere cu 60%, în prezent reducerea este de 40%.

Abia în 2012 situaţia va fi la fel ca anul trecut

Le Gall a adăugat că se aşteaptă la creşteri uşoare, în volum, în următorii ani. „Vom avea o creştere uşoară a volumului în următorii ani şi vom ajunge la un nivel comparabil cu cel din perioada 2007-2008 în 2012”, a spus Le Gall.

20% dintre angajaţi vor fi trimişi în şomaj tehnic

Directorul combinatului a arătat că în contextul scăderilor comenzilor pe segmentul tablă groasă compania va trimite în şomaj tehnic, în ultimul trimestru al anului, salariaţii implicaţi în acest segment, reprezentând sub 20% din totalul angajaţilor companiei. Perioada de şomaj tehnic va fi de zece zile.”Aceasta este o tehnică pentru a ajusta forţa de muncă la activitatea efectivă pe care o avem”, a menţionat directorul general al companiei.

Vor negocia creşteri salariale

El a mai spus ca managementul companiei va începe negocieri cu reprezentanţii sindicatelor privind o creştere salarială de la 1 ianuarie 2010.

Grupul ArcelorMittal deţine în România patru combinate siderurgice, la Galaţi, Roman, Iaşi şi Hunedoara, operatorul portuar Romportmet Galaţi şi compania ArcelorMittal Construction România.

SURSA:Mediafax