Într-un raport publicat zilele trecute, WoodMac spune că, dacă lumea acționează decisiv pentru a limita încălzirea globală la 2 ° C până în 2050, această schimbare va revoluționa industria energetică, potrivit EdgeMarkets.

Electrificarea progresivă va da jos de pe piedestal cele mai poluante hidrocarburi din mixul energetic, eliminând aproape piețele lor. Cererea de petrol va scădea și, odată cu aceasta, și puterea marilor producători de petrol.

Cererea de gaz va rezista în continuare, dar modelele de afaceri vor trebui să evolueze, spune WoodMac. Scăderea accentuată a cererii îi împiedică pe acei producători-cheie de petrol să gestioneze piața și să susțină prețurile așa cum o fac astăzi.

Cu toate că și-au pierdut capacitatea de stabilire a prețurilor, producătorii OPEC din Orientul Mijlociu cu costuri reduse rămân furnizorii de bază de petrol.

În consecință, prețurile petrolului încep să scadă la sfârșitul acestui deceniu. Până în 2030, în cadrul scenariului de tranziție energetică accelerată (AET-2), ne-am aștepta ca Brent să ajungă în medie la 40 dolari pe baril, în scădere de la 60 dolari, la 70 dolari în prezent.

„Până în 2050, Brent poate aluneca de la 10 USD până la 18 USD / bbl”, a spus acesta.

Wood Mackenzie spune că scenariul sumbru ar depinde de o serie de tendințe. Studiul presupune că toate sectoarele economiei se vor electriza rapid, iar sectorul de producere a energiei electrice se va decarboniza prin adăugarea mai multor multe surse regenerabile la rețea și trecerea de la cărbune, la gaz natural.

De asemenea, presupune o creștere mare a proiectelor de captare și stocare a carbonului la o capacitate globală totală de 5 miliarde de tone de stocare a CO2 pe an. Dar și o creștere a producției de hidrogen la 380 de milioane de tone până în 2050.

În sectorul auto, asta înseamnă că 80% din toate vehiculele noi vândute în 2050 vor fi electrice și că chiar navele și camioanele sunt alimentate cu hidrogen.