În acest sens, Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept a transmis tuturor cultelor religioase o informare. Conform acesteia, obligativitatea certificatului verde li se va aplica și lor, astfel că, toți preoții, pastori, conducătorii cultelor și restul angajaților vor fi obligați să se vaccineze, să facă dovada trecerii recente prin boală sau să se testele periodic.

Pe de altă parte, Biserica Ortodoxă Română nu este deloc de acord cu astfel de măsură. În acest context, prin intermediul Sfântului Sinod, aceasta a răspuns a informări. Sursa citată susține că Certificatul verde nu se aplică și în cazul activităților religioase, dar va face demersurile necesare astfel încât certificatul să nu se aplice și în cazul lor.

„În acest sens, vă mulțumim pentru interesul dumneavoastră concretizat prin scrisoarea de informare transmisă și vă asigurăm că Biserica Ortodoxă Română va urmări parcursul parlamentar al acestei Propuneri legislative, care nu are ca obiect activitatea religioasă a personalului cultelor religioase recunoscute, și va face demersurile legale necesare astfel încât eventualele amendamente care vor fi aduse de către comisiile raportoare sau de către plen să nu afecteze viața religioasă a cetățenilor și nici buna desfășurare a slujbelor religioase, prin introducerea Certificatului verde pentru clerici sau credincioși, ca o condiție de a participa fizic la slujbele religioase”, se arată în răspunsul Vicarului Administrativ Patriarhal, Pr. Ionuț Gabriel Corduneanu.

Creștinii nu vor avea nevoie de certificat verde 

Informația a fost ulterior publicată pe Facebook. Conform postării, certifcatul verde obligatoriu ar putea pune în pericol viața religioasă din România. În acest context, este nevoie urgentă de demersuri legale pentru eventualele amendamente la proiectul de lege.

„Patriarhia Romana – Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns la informarea transmisa de CASD.

Din răspuns se poate observa ca s-a înțeles potențialul pericol care poate sa afecteze viata religioasa din România prin introducerea „Certificatului verde” și ca se vor face demersurile legale necesare pentru ca eventualele amendamente la proiectul de lege sa nu afecteze viata religioasa a cetățenilor și buna desfășurare a slujbelor religioase prin introducerea Certificatului verde pentru clerici și credincioși.

Mulțumesc Patriarhiei Romane pentru faptul ca s-a aplecat asupra celor sesizate de CASD și a acordat atenția cuvenita!
Doamne ajuta!”, se arată în postare.