Destul de rar fac brokerii recomandări clare de cumpărare. Scăderile din 2007-2008 au „convins“ mulți brokeri să renunțe aproape complet la recomandări, sigură fiind doar incertitudinea. În prezent însă, tot mai multe voci spun că perioada este foarte bună pentru achiziții, cu un optimism în creștere pentru evoluția pieței din următorii ani.

„Care este cel mai bun moment să investești la bursă? Acum.“, spune Răzvan Pașol, președintele Intercapital Invest, care recunoaște că mesajul este „îndrăzneț“. Dar recomandarea se bazează pe date și cifre clare și pe evoluția ciclică a piețelor de capital. Iar Bursa de Valori București (BVB) a mai trecut printr-o situație asemănătoare în 1997-1999, după care a urmat o perioadă de aproape șapte ani de creștere.

Nou minim la FP

Investitorii care își recapătă încrederea în piața de capital nu uită de faptul că „cea mai bună perioadă de cumpărare este cea de scădere“. Pe termen scurt, acțiunile listate la BVB au perspective negative, inclusiv „vedetele“ bursei. „Declinul accelerat al acțiunilor Fondului Proprietatea continuă, cotația atingând un nou minim istoric de la listare, de 0,48 lei, în contextul creșterii însemnate a volumelor de tranzacționare“, spune Mihai Alexa, analist la SSIF Broker. La rezultatele analizei tehnice se adaugă și activitatea din piață, știut fiind că au intrat la tranzacționare și ultimele titluri din retrocedări, care au fost primite la o valoare apropiată de cea de la BVB.
Reduceri masive la FP și SIF-uri

Cu toate acestea, discountul cu care se tranzacționează acțiunile FP față de valoarea nominală a activului este atractiv pentru investitorii cu un orizont mai mare de timp. Prețul de la bursă reprezintă doar 47% din valoarea activelor, iar companiile din portofoliul FP, în special cele din domenii strategice (energie și utilități) sunt întotdeauna atractive.

Și societățile de investiții financiare (SIF) sunt atrăgătoare prin reducerea față de activele nete, procentele de reducere variind între 44% și 57% pentru cele cinci SIF-uri. Anterior crizei din 2007, nivelul de discount era de cel mult 15%, ceea ce înseamnă că pentru a se apropia de valoarea de atunci titlurile mai au mult de crescut. Pe termen scurt însă, tendința este tot negativă, la nivelul indicelui BET-FI (cel care urmărește evoluția SIF-urilor și pe cea a FP). De alt­fel, în ultimele șapte săptămâni, valoarea indicelui a înregistrat o depreciere accelerată, de aproximativ 21%.

În opinia analistului de la SSIF Broker,­ evoluția BET-FI din următoarele două săptămâni „are o însemnătate ridicată pentru dinamica viitoare“, deoarece, în ultimele 12 luni, cea mai îndelungată perioadă de scădere a fost de nouă săptămâni (între 10 octombrie și 10 decembrie), când s-a depreciat cu 19%.

Profitul se face în timp

„Deși există și riscuri, credem că prețurile acțiunilor românești vor aduce câștiguri mult mai mari decât dobânzile bancare în următorii trei-patru ani“, spune Răzvan Pașol, care precizează că investițiile la bursă aduc câștiguri în timp, nu în câteva săptămâni.

În susținerea unei investiții în acțiuni listate, șeful Intercapital aduce și argumentele referitoare la noi emitenți. Pe lângă cele trei oferte secundare de la OMV Petrom, Transgaz și Transelectrica, la BVB ar trebui să ajungă și Romgaz, perioada-țintă fiind următoarele 12 luni. Iar din sectorul privat se vor lista cel puțin patru companii, ale căror oferte publice sunt intermediate de Intercapital.

Prima dintre acestea va fi cea a New Europe Property Investments (NEPI), cel dintâi fond de investiții în imobiliare listat la BVB. Data începerii tranzacționării a fost stabilită pe 7 iunie, iar valoarea proprietăților deținute, cu o suprafață totală închiriabilă de circa 140.000 de metri pătrați, se ridică la 145,96 milioane euro.
Indiferent dacă încrederea investitorilor revine sau nu, este evident că principalul ajutor pe care îl va primi bursa în perioada următoare va fi cel dat de ofertele inițiale și secundare. Piața nu poate crește fără emitenți și fără lichiditate. Iar randamentele real-negative ale depozitelor bancare sunt un motiv în plus pentru găsirea unor destinații alternative ale economiilor. Un prim pas a fost făcut și de către fondurile mutuale, ale căror active au ajuns la peste șase miliarde de lei.

146 milioane euro este valoarea portofoliului fondului de investiții imobiliare New Europe Property Investments, care se va lista la BVB luna viitoare