Armata americană demarează luna aceasta procedura de achiziţie pentru servicii şi produse în valoare de două milioane de dolari pentru baza militară Mihail Kogălniceanu.

Într-o perioadă de instabilitate financiară, când întârzierile la plată se măsoară în luni, firmele româneşti pot deveni parteneri de afaceri ai uneia dintre cele mai solide instituţii, Departamentul Apărării al Statelor Unite. Concret, în perioada octombrie-decembrie a.c., guvernul SUA urmează să solicite oferte şi să atribuie contracte pentru servicii de aprovizionare/angajare de personal pentru cantina unităţii, livrare de combustibil, depozitare/gestionare de mărfuri, întreţinere de drumuri şi terenuri, deszăpezire, colectare deşeuri, curăţenie, spălătorie auto, curăţătorie, dezinsecţie, furnizare de servicii internet, mutare/depozitare de mobilier, întreţinere de generatoare/sisteme de ventilaţie şi aer condiţionat, aprovizionare cu apă. De asemenea, se doreşte achiziţionarea de echipamente, mobilier şi decoraţiuni pentru sala de mese, echipament de întreţinere pentru ateliere, scaune pentru sala de cinema, echipament pentru sala de sport şi mobilier pentru sala de lectură. „Procesul de achiziţie va demara în această lună, pentru anul calendaristic viitor, deoarece anul fiscal în Statele Unite începe la data de 1 octombrie. Contractele se vor încheia între firma selectată şi Departamentul Apărării al SUA“, explică Manuela Stroescu, ofiţerul de relaţii publice al Forţei Operaţionale de Est (JTF-E) de la aerodromul Mihail Kogălniceanu, adăugând că suma de două milioane de dolari este alocată pentru mentenanţa bazei între momentul sfârşitului rotaţiei militarilor din 2009 până la următoarea rotaţie din 2010.

Procedura de achiziţie: etapele şi regulile

Maiorul Jeyanthan Jeyasingam, şeful biroului contractori din cadrul bazei de la Grafen­wohr (Germania), care răspunde de contractările din România şi Bulgaria, a explicat pentru Capital care este procedura de achiziţie. Astfel, se lansează o cerere de oferte, prin care se specifică clar care sunt serviciile şi bunurile care se doresc să fie cumpărate. Urmează deschiderea procedurii de achiziţie, prin postarea solicitărilor pe site-ul www.fbo.gov. Această procedură durează, de regulă, 30 de zile. A treia etapă este evaluarea care  se  realizează într-o perioadă de 30-60 de zile. Odată ce această parte se încheie, începe verificarea dosarelor din punct de vedere legal, fiecare ofertă fiind analizată, într-un interval de până la două săptămâni, de către juriştii Departamentului Apărării al SUA. În final, se atribuie contractele, operaţiune care durează cel mult o săptămână.

„Fiecare contract atribuit are la bază o evaluare, care diferă de la contract la contract. Criteriile sunt aduse la cunoştinţă firmelor, odată cu cererea de ofertă. Criteriile sunt astfel stabilite încât Guvernul să obţină cel mai bun preţ, care să fie corect pentru ambele părţi“, afirmă maiorul Jeyasingam. Acesta spune că, în cadrul evaluării, se ţine cont dacă o firmă a mai derulat un contract cu guvernul SUA, pentru aceleaşi tipuri de servicii.  De menţionat faptul că, potrivit procedurii, depunerea ofertelor se face exclusiv online.

Orăşelul NATO de la Marea Neagră

179-38834-21_soldati1_40.jpgBaza militară românească utilizată de for­ţele armate americane adăposteşte vara, în perioada de vârf, peste 1.000 de oameni. „Anul acesta, în cadrul rotaţiei militarilor din perioada iunie-octombrie, pe la Mihail Kogălniceanu au trecut în total 2.100 de persoane, din care aproximativ 1.200 de militari americani şi 600 de militari români, restul fiind civili“, spune Manuela Stroescu. Acest mic orăşel are nevoie de o cantină, de aprovizionare cu combustibil, dar şi de multe alte servicii şi bunuri. Toate acestea reprezintă oportunităţi pentru firmele de pe plan local, dar şi pentru cele din alte oraşe şi localităţi ale ţării sau de peste hotare.

În perioada iernii, în bază rămâne numai personalul care asigură mentenanţa. „În prezent, după rotaţia militarilor care vin de la alte baze să se antreneze aici, au mai rămas circa 50 de persoane, din care 30 lucrează la proiecte de construcţie pentru asistenţă umanitară în regiune. Restul sunt cadre ale JTF-E şi ale Corpului de ingineri ai Armatei SUA. Aceştia din urmă gestionează contracte în valoare de 50 de milioane de dolari pentru construirea noii baze de la Kogălniceanu, care este aproape de finalizare şi va avea o capacitate de 1.600 de persoane“, completează locotenent-colonelul Daniel Herrigstad, şeful biroului de relaţii publice al JTF-E.

La selecţia de oferte poate participa orice firmă sau PFA care îndeplineşte condiţiile din cererea de oferte, nu însă şi persoane fizice.
Jeyanthan Jeyasingam, şef birou contractori

2,7 mil. de dolari este suma cheltuită de guvernul SUA, în cadrul rotaţiei militarilor din acest an, la baza militară de la Mihail Kogălniceanu