Senatul a adoptat tacit, marţi, OUG 34/2020 prin care erau majorate amenzile pentru nerespectarea măsurilor aferente stării de urgenţă, care a fost declarată neconstituţională, transmite Agerpres.

Nota de adoptare tacită pentru acest act normativ, pentru care termenul de dezbatere şi vot în prima Cameră sesizată s-a împlinit pe 29 aprilie, a fost citită, în plen, de preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc.

Senatul a respins pe 28 aprilie, în calitate de primă Cameră sesizată, raportul de admitere cu amendamente propus plenului de Comisia juridică privind OUG 34/2020 care majorează amenzile pentru nerespectarea măsurilor aferente stării de urgenţă, dar actul normativ al Guvernului nu a primit un vot final. Cum acesta nu a fost acordat până pe 29 aprilie, data când actul normativ trebuia finalizat în Senat, ordonanţa de urgenţă este transmisă Camerei Deputaţilor în forma Guvernului.

CCR a declarat ordonanța ca fiind neconstituțională

CCR a decis pe 6 mai că OUG 34/2020 pentru modificarea şi completarea OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă este neconstituţională, în ansamblul său.

Tot marţi, Senatul a mai adoptat tacit OUG 31/2020 pentru completarea OUG 77/2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii. Ordonanţa vizează plafonarea valorii punctului aferent contribuţiei trimestriale clawback pentru primul trimestru al anului 2020 la valoarea trimestrului patru al anului 2019 de 27,65%.

O altă propunere legislativă, adoptată tacit marţi şi care a fost iniţiată de un grup de deputaţi PSD, UDMR, PMP şi ai minorităţilor naţionale, prevede exonerarea clienţilor băncilor de economisire – creditare în domeniul locativ de la rambursarea unor sume reprezentând primă de stat şi accesorii.

Şi propunerea legislativă pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Ungaria privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria) a fost adoptat tacit, marţi, de Senat.

Cele patru acte normative adoptate tacit, pentru că termenul de dezbatere şi vot în Senat s-a împlinit pe 25 aprilie, 29 aprilie şi, respectiv, 7 mai 2020, vor fi dezbătute de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.