Ministrul de Interne, Marcel Vela, a vorbit, luni seară, despre amenzile pe care autoritățile vor să le aplice după 15 mai celor care nu vor respectă măsurile impuse de starea de alertă. Mai mult, Vela a explicat, că cel puțin la metrou, în Capitală, vor fi polițiști care vor supraveghea că oamenii să aibă masca, însă a cerut vigilență și de la cetățeni, sfătuindu-i să sune „instat” la 112 dacă, de exemplu, văd o persoană care strănută în metrou și nu are masca.

Anunțul ministrului Vela

„La toate gurile de metrou o să avem și oameni de ordine. Puteți sună instant la 112 (dacă vedeți pe cineva în metrou fără masca – n.red.). Dacă nu are masca și strănută poate avea dosar penal. A avut un comportament care s-a încadrat în zona penalului și a contribuit la răspândirea bolilor cu bună știință. Adică a și strănutat și n-a avut nici masca. Noi nu intrăm în cazarmă, vom apară cetățenii. Vom fi prezenți în stradă și vom avea și măsuri coercitive pentru fiecare fapta. Am găsit formulă parlamentară pentru a nu intră în conflict”, a explicat Marcel Vela.

Ține de autoritățile locale

Ministrul a explicat că până acum discuția a fost doar despre metrou, însă va urma și o discuție cu privire la transportul public în comun de suprafață. Mai mult, Vela a vorbit și despre amenzi

„La intrările metroului vor fi forțe de ordine care nu vor acceptă să între cineva în stația de metrou fără masca. Deocamdată, discuția a fost doar de metrou, nu am avut o discuție și cu transportul public în comun. Ține de autoritățile locale. Probabil vom găși soluții. Încercăm să evaluăm, nu trebuie să militarizăm toată țară pe ideea că oamenii sunt de rea credință. Cred că se vor liniști când vor vedea că, până săptămâna viitoare, vom avea și măsuri coercitive foarte transparente”, a mai spus Vela.

Ce amenzi se vor da după data de 15 mai

Totodată, Vela a vorbit și despre amenzile pentru care autoritățile încearcă să găsească un cadru legislativ în această perioada, oferind câteva exemple concrete de situații, dar nu și de cuantumuri.

„Dacă nu aveți masca, dacă o societate nu își decaleaza programul că să reducă presiunea de pe transportul public, dacă se face o altă activitate decât cea permisă… să se deschidă un restaurant, o terasă… Vor fi amenzi și pentru grupuri mai mari de 3 persoane sau pentru un sport de echipa care nu este autorizat”, a precizat Vela.

Orban, anunț cu privire la circulația cu metroul

Ludovic Orban a vorbit, la Digi 24, și despre faptul că la gurile de acces in metrou „va trebui sa fie echipe care sa verifice existenta mastii si cine nu are sa poate sa-si cumpere de la intrare”.

„La metrou, de asemenea, va fi necesară o organizare foarte bună, la accesul la metrou prin gurile de metrou unde vor fi echipe care să verifice existența măștii, iar cei care nu au măști să poată să-și achiziționeze de la intrare”, a declarat premierul.

Premierul a mai precizat că deplasarea in vagoane va fi facuta in anumit e reguli. Pentru accesul pe peron, astfel incat sa nu apara aglomeratie, personalul de la metrou va beneficia de forte din cadrul MAI: „Da, va exista o organizare atât din partea metroului, dar cu siguranță metroul va beneficia și de sprijinul forțelor din cadrul MAI”.

Ludovic Orban a comentat şi preţul măştilor: „Nu cred că va fi necesar controlul prețurilor, noi am căutat să dăm drumul producției de măști chirurgicale, cu trei pliuri, cu protecție de până la 80%. Deja avem 23 de producători autorizați de entitățile din subordinea MApN”.