Un semn mai rar întâlnit de șoferi. Ce spune legislația rutieră despre el

Fiecare șofer trebuie să fie familiarizat cu legislația rutieră, inclusiv cu toate semnele și marcajele specifice, chiar dacă acestea nu sunt întâlnite frecvent. Un exemplu în acest sens este indicatorul rutier prezentat în imaginea de mai jos.

Deși poate fi rar întâlnit în trafic, este esențial să înțelegem ce semnifică și cum trebuie să reacționăm atunci când îl vedem pe drum.

Staționarea vehiculelor este interzisă în zilele impare/pare

Legislația rutieră arată că acest indicator face parte din categoria semnelor de interzicere sau restricție și marchează zona în care staționarea vehiculelor este interzisă în zilele impare/pare. Este cunoscut sub numele de „indicator pentru staționare alternantă”.

În plus, este important de reținut că acest semn rutier poate fi însoțit de un panou adițional, care indică începutul, continuarea sau sfârșitul zonei de interzicere sau restricție. De asemenea, panoul poate fi dotat cu săgeți care indică direcția în care se aplică restricția. În lipsa unui panou adițional, zona de interdicție se consideră încheiată la prima intersecție.

Categoriile de semne de circulație

Potrivit Codului Rutier, indicatoarele rutiere instalate pe drumurile publice sunt împărțite în indicatoare de: avertizare, prioritate, interzicere și restricție, sens obligatoriu, informare și orientare, informare suplimentară (panouri adiționale).

Indicatoarele de avertizare îi atenționează pe șoferi asupra existenței unui pericol pe drum, indicându-le și natura acestuia. Deplasarea pe acest sector de drum necesită luarea măsurilor corespunzătoare situației rutiere.

Indicatoarele de prioritate reglementează ordinea de trecere la intersecțiile cu circulația nedirijată sau pe sectoarele de drum unde este imposibilă trecerea simultană a două vehicule care se deplasează din sensuri opuse.

Indicatoarele de interzicere și restricție (cum este și cazul de față) stabilesc ori suspendă interdicțiile sau restricțiile participanților la trafic.

Indicatoarele de sens obligatoriu prescriu direcțiile de deplasare, permit pe unele sectoare de drum circulația numai anumitor participanți, precum și obligă să se circule cu viteza prescrisă sau mai mare.

Indicatoarele de informare și orientare stabilesc sau suspendă anumite reglementări de circulație, furnizează informații despre dislocarea localităților, a anumitor puncte de servicii, precum și indică conducătorilor direcțiile de urmat în intersecții.

Panourile adiţionale precizează sau limitează acţiunea indicatoarelor rutiere şi semnificaţia semnalelor semafoarelor.