Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat luni, 18 ianuarie, că lumea este în pragul unui eșec moral catastrofal din cauza distribuției vaccinurilor anti-coronavirus.

Acesta a cerut țărilor dar și producătorilor de vaccin să repartizeze într-un mod mai echitabil dozele de vaccin împotriva coronavirus.

“Nu numai că această abordare ‘eu primul’ îi lasă pe cei mai săraci şi mai vulnerabili oameni din lume într-o situaţie de risc, este şi autodistructiv”, a apreciat şeful OMS la deschiderea şedinţei anuale a consiliului de conducere al organizaţiei, prin videoconferinţă. “În ultimă instanţă, aceste acţiuni nu vor face altceva decât să prelungească pandemia”, a avertizat el.

Șeful OMS: Au fost semnate 44 de contracte

Șeful OMS a mai spus că perspectivele unei distribuții echitabile sunt în periocol grav înainte de începerea schemei de repartizare a vaccinurilor. Această schemă este cunoscută sub denumirea de COVAX. Amintim că această schemă va începe luna viitoare.

Tedros a observat că anul trecut au fost semnate 44 de contracte bilaterale de achiziţie a vaccinului împotriva coronavirusului, iar anul acesta cel puţin încă 12.

“Asta ar putea întârzia livrările COVAX şi crea exact scenariul pentru evitarea căruia a fost creat COVAX, cu stocare, cu o piaţă haotică, cu o reacţie necoordonată şi cu o perturbare economică şi socială continuă”, a spus el.

Directorul general al OMS a dat ca exemplu de inegalitate faptul că peste 39 de milioane de doze de vaccin au fost administrate în 49 de ţări bogate, în timp ce într-o ţară săracă s-au injectat doar 25 de doze.