Executivul va efectua o analiză a investiţiilor publice în primul semestru şi va retrage banii ministerelor şi administraţiilor locale cu întârzieri, şefii de CJ, prefecţii şi primarii urmând să fie chemaţi la Guvern pentru a explica „lentoarea” în organizarea licitaţiilor, a anunţat premierul Boc.

„Vom avea în zilele următoare, după primul semestru, o analiză foarte serioasă a fiecărui minister şi a fiecărei structuri care au bani pentru investiţii şi pot să vă asigur că voi fi neccruţător cu acele ministere care nu au cheltuit banii pentru investiţiile prognozate şi prevăzute în buget, Le vor fi luaţi banii şi daţi la acele ministere care ştiu să facă investiţiile cu banii prevăzuţi în buget. La fel vom face şi cu autorităţile locale. Observăm o lentoare foarte mare în organizarea licitaţiilor la nivel judeţean şi la nivel local”, a spus Boc la o conferinţă pe teme economice organizată, luni, de KPMG.

El a anunţat că preşedinţii de consilii judeţene, prefecţii şi primarii vor fi chemaţi în faţa Guvernului pentru a prezenta situaţia investiţiilor din fonduri europene şi alocaţii bugetare.

„Am luat decizia cu colegii mei, cu ministrul Finanţelor şi cu consilierii, iar mâine (marţi-n.r.) o să o propun în Guvern ca, începând din iulie, la fiecare şedinţă de Guvern să invităm două judeţe la nivel de reprezentare ca preşedinte de consiliu judeţean, prefect şi primarul reşedinţei de judeţ, pentru a prezenta situaţia investiţiilor din fonduri europene, investiţiile publice din banii alocaţi de Guvern şi a investiţiilor din resursele locale. Cu această ocazie, sperăm ca autorităţile locale vor fi şi mai responsabile ştiind că vor veni la cel mai înalt for executiv al ţării, vor sta la masă cu toţi miniştrii şi vor putea să dea explicaţii sau să li se ceară explicaţii cu privire la resursele financiare din sursele europene şi din banii bugetului naţional care trebuie cheltuite în special pe lucrările de infrastructură”, a afirmat premierul.

În urmă cu două săptămâni, preşedintele Traian Băsescu a sosit la o şedinţă de guvern pentru a atenţiona, printre altele, că investiţiile publice în economie din primul trimestru sunt mai slabe comparativ cu sumele alocate în anul precedent, deoarece fondurile aferente diferitelor proiecte au fost bugetate, dar resursele financiare propriu-zise nu se regăsesc în buget.

SURSA: Mediafax