După ce, luni, Uniunea Europeană a adoptat o serie de sancţiuni la adresa a 11 funcţionari venezueleni, preşedintele Nicolas Maduro a dat un ultimatum şefei Delegaţiei UE la Caracas. Aceasta are 72 de ore pentru a părăsi Venezuela, transmite AFP.

Preşedintele socialist a anunţat expulzarea reprezentantei Uniunii Europene, Isabel Brilhante Pedrosa, într-un discurs pronunţat la palatul prezidenţial Miraflores: „Cine sunt ei să încerce să se impună prin ameninţare? Cine sunt ei? Ajunge! De aceea am decis să dau 72 de ore ambasadoarei UE pentru a ne părăsi ţara”, a declarat Nicolas Maduro.

„Vom rezolva acest lucru în 72 de ore (…) Îi vom oferi un avion pentru a pleca, dar ne vom pune lucrurile în ordine cu Uniunea Europeană”, a mai declarat liderul venezuelean.

Venezuela a suspendat zborurile comerciale ca urmare a pandemiei noului coronavirus, aminteşte France Presse.

Ce decizie a Uniunii Europene l-a înfuriat pe Nicolas Maduro?

UE a sancţionat luni, 29 iunie, 11 oficiali venezueleni implicaţi în acţiuni împotriva opozanţilor guvernului preşedintelui Nicolas Maduro, printre care Luis Parra, care în luna mai a încercat să ia locul opozantului Guaido la conducerea Parlamentului.

„Pretinsa alegere a lui Luis Parra nu a fost legitimă deoarece aceasta nu a respectat procedurile juridice şi nici principiile constituţionale democratice”, a estimat Uniunea Europeană, potrivit Agerpres.

Juan Guaido este recunoscut drept preşedinte interimar al Venezuelei de aproximativ 50 de ţări. În anul 2017, Venezuela a fost prima ţară din America Latină care a făcut obiectul unor sancţiuni din partea UE.