Când se trimit deciziile pensiilor recalculate?

Simona Bucura Oprescu a oferit mai multe detalii cu privire la pensiile românilor. Acestea au fost majorate, de la 1 ianuarie, cu 13,8%, adică cu rata inflației.

Ministrul Muncii a reiterat că toate pensiile românilor vor fi recalculate. În cadrul unei emisiuni televizate la România TV, șefa de la Muncă a precizat că procesul recalculării pensiilor este în toi și că toate dosarele de pensii vor fi reevaluate.

„Vom avea un moment important al aplicării Legii Pensiilor, septembrie 2024, cu toate că avem, uitați, peste o lună de când a fost publicată noua lege, încă sunt întrebată de unii români dacă și pensia dânșilor va fi recalculată. Da, dragii noștri, fiecare pensie va fi recalculată. Dumneavoastră nu veți fi puși pe drumuri pentru asta. Pentru asta avem, pe deoparte, un plin proces început deja de colegii noștri de la casele teritoriale de pensii de digitalizare și digitizare a dosarelor de pensii, astfel că toate dosarele de pensii să fie reevaluate.

Toate informațiile pensionarilor să fie în sistem, toate acestea să fie scanate și să avem o arhivă electronică, o bază de date electronică. După finalizarea normelor și ne dorim să fim gata cât mai rapid, legea prevede 90 de zile pentru elaborarea normelor dar ne străduim să fim gata mai rapid cu acestea după finalizarea lor la minister”, a declarat Simona Bucura Oprescu.

simona bucura oprescu, ministrul muncii
SURSA FOTO: Facebook, Guvernul României

Pensiile vor fi majorate din septembrie

Noua lege a pensiilor prevede ca veniturile seniorilor să mai fie majorate încă o dată în anul 2024. Această majorare este rezultatul procesului de recalculare.

Ministrul Muncii a mai declarat în emisiunea de la România TV că planul se va desfășura conform promisiunilor. Pentru ca acest lucru să se întâmple, reprezentanții Caselor de Pensii vor primi un instructaj în acest sens.

Simona Bucura Oprescu a mai spus că ar trebui ca, în perioada mai-iunie 2024, să fie început procesul de distribuire a deciziilor pensiilor recalculate. Ar trebui ca procesul să ia final la sfârșitul lunii august.

Șefa de la Muncă a mai spus că pensiile recalculate ar trebui să intre din septembrie. Ea a mai spus că peste 3 milioane de români vor beneficia de această majorare.

„Dorim să le discutăm cu societatea românească, cu partenerii sociali, cu comisia europeană cu care avem această înțelegere pe jalonul 214 reforma sistemului public de pensii. După care să fie finalizat softul pentru recalculare, instruiți colegii noștri din casele teritoriale de pensii și apoi românii vor începe, noi estimăm că în luna mai-iunie 2024 vor începe să își primească, până la sfârșitul lui august deciziile cu pensiile recalculate. Pentru că pensiile se plătesc din lună în lună, din luna septembrie pensionarii din România vor beneficia de cea de-a doua majorare a pensiilor, după estimările noastre, peste 3 milioane dintre români”, a declarat Simona Bucura Oprescu.

Anterior, fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a precizat că nicio pensie nu va scădea. În cazul în care o pensie va fi mai mică după recalculare decât cea aflată acum în plată, atunci pensionarul în cauză va primi aceeași sumă pe care o primește și în prezent.

bani, lei
SURSA FOTO: Dreamstime

Raluca Turcan a reiterat că pensiile românilor nu vor scădea

Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, a precizat că normele de aplicare ale noii legi a pensiilor au fost aprobate.

Ea a mai spus că nicio pensie nu va scădea de la 1 septembrie 2024.

Fostul ministru a mai promis că românii care au o vechime în muncă mai mare vor beneficia de creșteri semnificative.

Raluca Turcan a mai spus că procesele de recalculare au durat ani.

„Normele de aplicare ale noii legi a pensiilor au fost aprobate. Sunt de fapt regulile pe baza cărora se vor recalcula pensiile în baza noii legi. (…) Este important de reţinut că prin recalculare nu scade nicio pensie, chiar dacă din calcul reiese o valoare mai mică a pensiei.

Dimpotrivă, pensionarii care au avut vechime efectivă în muncă mai mare vor avea creşteri semnificative. Am avut procese de recalculare care au durat ani. Însă ca ministru al muncii am demarat procesul de digitizare a dosarelor de pensii, deşi nu aveam nici oameni suficienţi şi nici bani în buget”, a declarat Raluca Turcan.