Se taie masiv aceste pensii din România

Comisia Europeană a transmis Guvernului României mai multe condiții privind modul cum să modifice legea pensiilor speciale. Schimbările trebuie să fie acceptate și de Bruxelles. Printre acestea se regăsește și ridicarea pragului de impozitare.

România trebuie să aibă gata legea pensiilor speciale, dacă vrea să depună cererea de plată numărul 3, acesta fiind unul dintre obiectivele puse în lista de ținte și jaloane din T4/2022.

Potrivit „Adevărul”, Comisia Europeană a transmis că impozitarea de 15% a pensiilor speciale ar trebui crescută la minim 20%, fiind preferabil chiar un 25%. Iar toți beneficiarii de pensie specială să primească acest tratament. Adică să nu fie impusă impozitarea doar unora cu venituri mai mari. De asemenea, nu e o problemă faptul că, în cazul acestor pensii, ar fi impozitată doar partea de necontributivitate.

Un alt element indicat de responsabilii de la Comisia Europeană este perioada pentru baza de calcul. Trebuie renunțată la formula cu o bază de calcul care să țină cont de lefurile pe ultimele 12 luni. Și să se treacă la o formulă în care raportarea să fie la minim ultimele 48 de luni de activitate.

Inițiativa trebuie să aibă girul CCR

Procentele privind cât la sută din ultimele lefuri să intre în baza de calcul rămân la latitudinea autorităților române. Dar e recomandat să mai fie scăzute, acolo unde se poate. În forma legii care nu a trecut de CCR, magistrații se bucurau de 80% din veniturile media veniturilor pe mai multe luni. Asta în timp ce alte categorii aveau lăsat procentul de 65% din media veniturilor pe un număr de luni.

De asemenea, oficialii europeni le-au transmis că trebuie să facă o inițiativă care să treacă de filtrul CCR. Surse din Coaliție au precizat că acest detaliu a fost interpretat drept o reanalizare a recalculării pensiilor. Însă într-un mod în care să nu afecteze veniturile aflate în plată. În sensul în care acestea să nu fie diminuate deloc.

Cu toate că au avut motivarea încă din luna august, aleșii nu s-au mai sinchisit să facă o sesiune extraordinară. Dar nici să atace subiectul la nivel de dezbatere parlamentară.

Mai mult, joi este așteptată de la CCR o decizie privind legea de interzicere a cumulării pensiei cu salariul de la stat.