Lovitură șoc de la Guvern! Se scumpește leguma cea mai folosită de români. Este vorba de roșii. Și asta pentru că Ministerul Agriculturii nu va mai acorda subvenţii pentru a doua parte a programului ″Tomata″⁣, aşa că fermierii vor fi nevoiți să mărească prețurile.

Chiar dacă era unul dintre cele mai de succes programe din agricultură, se pare că „Tomata” nu va mai fi de actualitate în perioada următoare. Trebuie menționat că și în vară banii primiţi de agricultori au fost mai puţini decât cei promişi iniţial.

Jurnaliștii de la știrileprotv au realizat un material explicit în care au arătat care este situația., Spre exemplu, banii oferiţi de guvern în anii precedenți pentru culturile de roşii l-au ajutat pe Laurenţiu Mălăescu să îşi cumpere seminţe de calitate şi să-şi extindă solariile pe 1000 mp. Anul acesta, în vara, în loc de 3000 de euro, Laurențiu a luat cu 700 mai puţin iar pentru recolta de toamnă, nici atât.

“La rectificarea bugetară nu s-au mai alocat bani pentru ciclul doi şi s-a terminat, nu se mai dau bani – vă descurcaţi pe cont propriu”, a povestit el.

El a arătat că anul trecut, preţul pe piață era de 5 – 6 lei, însă anul acesta este de 6 – 7 lei.

“E un lucru foarte rău. Nici nu credeam că guvernanţii se puteau gândi la aşa ceva, să ne taie un ajutor care se dă în toate ţările din Europa se dă. Dacă la noi în Matca, 50-60% din producători aveau roşii acest procentaj o să fie mai mic”, a reacționat și Florin Ciocan, agricultor:

Cu alte cuvinte,m în magazine am putea să găsim roşii din alte ţări, pentru că cele românești vor fi puţine şi scumpe.

Reacția venită de la Ministerul Agriculturii a fost cât se poate de clară: “Va analiza oportunitatea acordării unui ajutor de minimis pentru legume cultivate în spaţii protejate”.