Este zi de foc pentru Guvernul României. Toți românii vor afla astăzi până la ce oră le va fi permisă circulația în noaptea de Înviere. Executivul va decide joi dacă restricțiile de Paște vor fi menținute. Florin Cîţu a explicat că Executivul va aproba o hotărâre pentru prelungirea stării de alertă. Miniștrii vor decide dacă va fi schimbată ora 2:00 dimineaţă, până la care este permisă circulația, pentru Paştele ortodox, prevăzută în decizia iniţială a CNSU.

„Joi este Hotărârea de Guvern pentru prelungirea stării de alertă. În hotărârea precedentă știți foarte bine că era până la ora 2.00 dimineața. Vom vedea mâine dacă se schimbă ceva sau nu, în acest moment nu am luat o decizie, vom lua o decizie mâine”,a spus Florin Cîţu. El a dat, astfel, un răspuns legat de solicitarea Bisericii Ortodoxe ca restricţiile de circulaţie să fie ridicate în noaptea de Înviere.

Conform deciziei CNSU aprobate de Guvern pe 25 martie, este permisă circulaţia persoanele în intervalul orar 20.00 – 02.00 pentru a participa la slujbele religioase în Noaptea de Înviere. Aceeaşi măsură a fost aplicată şi pentru Paştele catolic şi Pesah.

Ce restricții vor fi de Paște

Mai mulţi reprezentanţi ai BOR au discutat cu prefectul Alin Stoica pentru bună desfășurare a slujbelor pentru Paștele ortodox. Astfel, credincioșii nu vor avea nevoie de declarație pe proprie răspundere pentru a ieși din case după ora 20:00. Prima parte a slujbei de Înviere se va desfășura afară iar cea de-a două parte în interior. În interiorul bisericii nu se va limita numărul de persoane. Totuși, masca va rămâne obligatorie, atât în interiorul bisericii cât și afară. Preoții care au avut discuția cu Alin Stoica și-ar dori că slujba să se încheie la ora 4:00 dimineața.

De altfel, liderul PNL, Ludovic Orban, a spus că, în opinia sa, creștinii trebuie să aibe acces la slujbă, dar să respecte toate normele impuse de autorități. „O asemenea decizie o va lua Guvernul. In perspectiva mea, Sfintele Sarbatori de Inviere a Domnului nostru reprezinta un eveniment de importanta capitala si oamenii in conditiile respectarii conditiilor de sanatate pot participa la slujba si sa se bucura de aceasta sarbatoare”, a comentat Ludovic Orban.