“Sper într-o discuţie sinceră, intensă şi deschisă”, a anunţat preşedintele PE într-o scurtă alocuţiune înainte de a-şi primi invitaţii. De asemenea, la reuniunea informală participă şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi şeful diplomaţiei Josep Borrell, împreună cu premierul croat Andrej Plenkovic, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.

“Vom vedea cum să aprofundăm parteneriatul nostru cu aceste ţări, să le consolidăm perspectivele europene şi să semnalăm reformele pe care trebuie să le efectueze”, a explicat Charles Michel, citat de Agerpres. “Este vorba despre angajarea unui dialog politic la cel mai înalt nivel cu Macedonia de Nord, Serbia, Kosovo, Albania, Muntenegru şi Bosnia şi de a înţelege aşteptările lor înainte de a lansa pregătirile pentru summitul de la Zagreb” din 17 mai, a adăugat un responsabil european.

Întrevederile vor duce la o nouă procedură de aderare mai strictă, solicitată de Franţa. Comisia Europeană a prezentat o propunere în acest sens, dar ea mai trebuie discutată şi aprobată în unanimitate de către statele membre. “Am avut toţi dificultăţi pentru a ateriza în această seară la Bruxelles (din cauza furtunii) şi este un fel de avertisment că pentru noi aterizarea (în UE) nu va fi uşoară”, a comentat cu umor premierul Albaniei, Edi Rama. “Suntem foarte, foarte interesaţi să discutăm despre noua metodologie” asupra deschiderii negocierilor, a declarat el.

Se speră ca noua procedură să fie aprobată de statele membre pentru summitul de la Zagreb şi ca acordul să permită deschiderea negocierilor cu Macedonia de Nord şi Albania.