Nimeni nu se aștepta la o asemenea răsturnare de situație la alegerile locale. Pe lângă București, unde Dreapta aproape că a eliberat Capitala de PSD, sunt surprize mari și în țară.

Se schimbă harta României

Noua hartă politică a României rezervă numeroase surprize. PSD nu a pierdut doar bătlia pentru Capitală, ci și multe alte în fiefuri considerate roșii.  În Vrancea, eternul candidat și câștigător al Consiliului Județean, Marian Oprișan, a pierdut totul după mai bine de 20 de ani.

Cei de la universul.net prezintă harta victoriilor la șefia consiliilor județene. Sunt mari surprize. PSD are reprezentanți în doar 20 de județe, PNL – în 17, UDMR – în 4. Diferența este covârșitoare, comparativ cu alegerile din 2016, când PNL avea doar 8 județe, iar PSD – 29.

Liberalii au pierdut două primării considerate galbene timp de peste două decenii

Sunt însă și fiefuri tradiționale pe care PNL le-a pierdut, deși nu s-ar fi așteptat. Este vorba despre Alba Iulia și Timișoara, acolo unde au fost surprize colosale la primărie. Nicolae Robu a pierut alegerile în fața unui reprezentant USR-PLUS. Dominic Fritz.

Și la Alba, județ liberal de ani de zile s-a detonat bomba. Primăria a fost câștigată de către un fost liberl trecut între timp la USR PLUS. Gabriel Pleșa este noul edil. Acesta l-a învins pe Paul Voicu.

Alba – PNL
Arad – PNL
Argeș – PSD
Bacău – PSD
Bihor – PNL
Bistrița – PSD
Botoșani- PSD
Brașov – PNL
Brăila-PSD
Buzău – PSD
Călărași – PSD
Caraș – PNL
Cluj – PNL
Constanța – PNL
Covasna – UDMR
Dâmbovița – PSD
Dolj – PSD
Galați – PSD
Giurgiu – PNL
Gorj – PSD
Harghita – UDMR
Hunedoara – PSD
Ialomița – PSD
Iași – PNL
Ilfov – PNL
Mureș – UDMR
Maramureș – PNL
Mehedinți – PSD
Neamț – PSD
Olt – PSD
Prahova – PNL în alianță cu USR PLUS
Sălaj – PNL
Satu Mare – UDMR
Sibiu – PNL
Suceava – PNL
Teleorman – PSD
Timiș – PNL
Tulcea – PSD
Vâlcea – PSD
Vaslui – PSD
Vrancea – PNL