Bacalaureat pe noua formulă! Când intră în vigoare noul tip de examen?

Se schimbă examenul de Bacalaureat! Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat că noua formulă de examen, prevăzută de Legea învăţământului preuniversitar, se va aplica efectiv începând cu anul 2029.

Asta înseamnă că primii elevi care vor da Bacalaureatul pe noua tipologie vor fi cei care intră la liceu în anul şcolar 2025-2026. Se vor implementa pentru aceştia programe şi planuri cadru noi la liceu, precum şi „tot ceea ce este nevoie” pentru procesul educaţional, inclusiv manuale, a mai indicat demnitarul.

„Dacă vorbim despre examenul de Bacalaureat, el se va aplica începând cu elevii înscrişi în clasa a IX-a în anul şcolar 2025-2026. Bacalaureatul în formula nouă prevăzută de lege va fi aplicat în anul 2029”, a declarat ministrul Educaţiei.

Cum decurge elaborarea planurilor cadru la nivelul Ministerului Educaţiei?

Ligia Deca
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Ligia Deca a mai dezvăluit şi ce alte pregătiri se mai fac la nivelul ministerului pe care îl conduce cu privire la învăţământul liceal. Toate aceste demersuri urmează să fie finalizate până la finalul lunii septembrie, potrivit calendarului făcut deja public pe site-ul Ministerului Educaţiei (Edu.ro), a spus ministrul.

„Am avizat în Comisia de Dialog Social din Ministerul Educaţiei chiar ieri procedura pentru constituirea grupurilor de lucru pentru elaborarea sau revizuirea planurilor cadru. Chiar astăzi am avut o întâlnire internă pentru a stabili următorii paşi.

Mai concret, urmează ca săptămâna viitoare să lansăm un apel de selecţie pentru constituirea grupurilor de lucru pentru elaborarea planurilor cadru. În paralel este elaborată metodologia pentru aprobarea documentelor curriculare. (…)

Practic până la sfârşitul lunii ne propunem să finalizăm aceste demersuri în aşa fel încât, conform calendarului făcut public pe site-ul ministerului, până la sfârşitul lunii ianuarie a anului viitor să finalizăm planurile cadru pentru învăţământul liceal.

Şi la începutul anului şcolar viitor să avem gata şi programele, astfel încât să existe suficient timp şi pentru consultare şi pentru elaborarea manualelor”, a declarat Ligia Deca pentru Radio România Actualităţi.

Ministrul Educaţiei a mai venit cu detalii şi legate de examenul pentru definitivare şi examenul pentru titularizare.

Acestea se vor desfăşura în condiţiile din prezent până în anul şcolar 2027- 2028, a spus Ligia Deca.

Ligia Deca promite dezbateri publice pe schimbările venite din noile legi ale educaţiei

În urmă cu aproape două săptămâni, aflată la un eveniment din judeţul Alba, ministrul Educaţiei a transmis clar că orice schimbare venită din noile legi ale Educaţiei şi care va fi pusă în practică de un act de legislaţie secundară va fi mai întâi în dezbatere publică. Schimbările care nu au termen imediat vor fi realizate împreună cu grupuri de lucru, a mai indicat Ligia Deca.

„Ceea ce pot promite este că orice schimbare venită din noile legi (Legea învăţământului preuniversitar şi Legea învăţământului superior – n.red.) şi care va fi pusă în practică de un act de legislaţie secundară va fi întâi în dezbatere publică şi cele care nu au termen imediat, la începutul anului, vor fi realizate împreună cu grupuri de lucru.

Şi mi-aş dori tare mult să am dintre dumneavoastră, cei prezenţi acum, oameni care să lucreze cu noi, cei de la Ministerul Educaţiei, cot la cot, în aşa fel încât să învăţăm din experienţele trecutului şi să privim poate cu puţin mai multă speranţă pentru viitor”, a fost mesajul transmis de Ligia Deca la festivalul „Al 5-lea element – Educaţia”.