Partidul Național Liberal a publicat programul de guvernare pentru următorii patru ani. Liberalii își propun schimbări majore în domeniul pensiilor. Printre acestea se numără inclusiv recalcularea pensiilor.

Totodată, printre planurile liberalilor se numără și creșterea anuală a punctului de pensie. Potrivit documentului, acest lucru va fi făcut în funcție de rata inflației și de majorarea salariului mediu brut.

„Aplicarea generală a principiului contri- butivității în stabilirea dreptului la pensie;

Evaluarea impactului Legii pensiilor din sistemul public pentru reducerea inechi- tăților din sistemul public de pensii;

Creșterea anuală a punctului de pensie în funcție de rata inflației și de majorarea salariului mediu brut pe economie”, se arată în programul de guvernare al PNL.

PSD-ul explică programul de guvernare al PNL

De cealaltă parte, social democrații consideră că programul de guvernare al PNL reprezintă o promisiune de tăiere a pensiilor.

Anunțul a fost făcut de prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu, coordonatorul echipei social-democrate care a realizat programul de guvernare al formațiunii. El susține că prevederile programului nu sunt nicidecum în beneficiul românilor.

De asemenea, el îi acuză pe liberali că ”fură banii românilor din pensiile private”.

„Programul de guvernare prezentat astăzi de PNL arată clar românilor DE CE guvernul Orban nu vrea să facă public bugetul pe anul viitor (…) PNL promite că taie pensiile. Majorarea punctului de pensie, în viziunea PNL, este de fapt o tăiere! Conform legii, anul viitor punctul de pensie trebuie să fie de 1.875 lei. PNL spune că, abia în 2024 – deci peste 4 ani! – punctul de pensie va fi de 1.841 lei. Mai mic cu 34 lei față mărirea prevăzută pentru anul viitor, nu peste 4 ani! Guvernul PNL fură banii românilor din pensiile private, neacordând procentul de 6% prevăzut de lege. Asigură doar 4,75% dar peste 4 ani”, a spus Grindeanu.

„Vorbesc de consolidare fiscală. Fără să propună ținte de creștere a colectării veniturilor bugetare. Prin urmare, dacă nu își consolidează bugetul prin creșterea colectării, atunci de unde taie? Câți bugetari vor fi concediați? Din ce domenii? Din sănătate? Din educație? Cu cât vor crește TVA? Pentru că în programul prezentat astăzi NU este asumat nicăieri, clar, că NU VOR CREȘTE TAXELE! Cât va fi salariul minim? Dar pensia minimă? Rămâne înghețată??? Ce se întâmplă cu tinerii din această țară? Pentru ei, PNL nu prevede nicio măsură”, a mai declarat acesta.

„La capitolul Infrastructură… a mai rămas ca PNL să promită că asfaltează Calea Lactee! Ei n-au fost în stare să demareze nici măcar un proiect NOU în acest an! Încă taie panglici la autostrăzile făcute de PSD. Decât să mintă cu nerușinare că vor face mii de km de autostradă, mai bine ar face ceva ACUM pentru ca România să nu piardă câteva miliarde de euro din fonduri europene. De exemplu să dea drumul la proiecte!!! Mai mult, deși își fac reclamă peste tot cu fondurile europene care vor curge peste România, Guvernul Orban tocmai a tăiat la rectificarea bugetară 2,5 miliarde lei de la fondurile europene. Pentru ca nu au fost În stare sa le absoarbă. Prin urmare, concluzia este una singură. Să lase poveștile și să prezinte românilor bugetul. Să le arate clar că anul viitor nu va fi anul austerității, al sărăciei și al șomajului!”, a mai transmis social-democratul.