Se reaprind tensiunile între Armenia și Azerbaidjan! Franța, SUA și Federația Rusă cer celor două părți să acționeze pentru a nu avea loc o nouă deteriorare a situației.

Guvernul de la Erevan acuză armata azeră că a pătruns pe teritoriul Armeniei, dar Azerbaidjanul neagă vehement.

Se reaprind tensiunile dintre Armenia și Azerbaidjan! Un nou război la orizont?

O nouă accentuare a tensiunilor dintre Armenia și Azerbaidjan, după conflictul armat și violențele de anul trecut.

Premierul armean, Nikol Pashinyan, a acuzat trupele armatei azere că au pătruns pe teritoriul țării sale.

”Aceasta este o infiltrare subversivă”, a spus Pashinyan în cadrul unei întâlniri de urgență a consiliului de securitate armean, conform unui comunicat oficial.

Prim-ministrul armean a acuzat Azerbaidjanul că încearcă să asedieze lacul Sev, o zonă care se află pe teritoriul ambelor țări. El a precizat că armata armeană a răspuns cu ”manevrele tactice adecvate”.

Guvernul de la Baku a negat acuzațiile pe care le-a numit ”provocatoare”, iar ministrul de externe azer a comunicat că ”trupele de frontieră au luat poziții în teritoriu Azer în districtele Lachin și Kalbajar”.

”Suntem angajați la relaxarea tensiunilor din regiune și ne dorim măsuri în această direcție”, au mai precizat autoritățile din Azerbaidjan.

Marile puteri intervin pentru calmarea situației

Președintele Franței s-a implicat și el în noul schimb de replici dintre cele două țări, cerând Azerbaidjanului să ”se retragă imediat”, într-o postare pe Twitter.

”Forțele armate azere au pătruns pe teritoriu armean. Trebuie să se retragă imediat. Spun din nou poporului armean – Franța este solidară cu voi și va continua să fie”, a scris Macron, potrivit euronews.com.

Administrația de la Washington a precizat, de asemenea, că urmărește cu atenție situația și îndeamnă la dezescaladarea acesteia.

În același timp, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus că a discutat cu omologul său azer despre ”deteriorarea situației”.

Tensiunile dintre cele două țări au crescut de-a lungul deceniilor care au urmat prăbușirii Uniunii Sovietice în 1991.

Anul trecut, conflictul a escaladat până la violențe și atacuri armate – după 44 de zile de război, 5.000 de morți și zeci de mii strămutați, cele două țări au ajuns la un acord pentru un armistițiu mediat de Rusia, în care Armenia a fost forțată să renunțe la o parte semnificativă de teritoriu.