Este vorba despre președintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu. Declarațiile acestuia au fost făcute în cadrul unui interviu la Digi 24.

O actualizare a criteriilor de selectare a pacienților

Președintele Colegiului Medicilor din România a fost întrebat dacă țara noastră ar trebui să aibă criterii se selectare a pacienților, în contextul în care mulți medici se tem că vor fi nevoiți să aleagă cine ajunge în AȚI și cine nu.

„Nu medicul trebuie să aleagă, să aibă decizia cine trăiește și cine moare. Legiuitorul prin experții săi trebuie să găsească un algoritm, criterii după care să se facă acest lucru, criterii transparente, nediscriminatorii, legate strict de starea de sănătate”, a răspuns Daniel Coriu, conform digi24.ro

De asemenea, medicul a fost întrebat dacă a sosit momentul ca astfel de criterii să existe și în țara noastră. Acesta consideră că „experții din Ministerul Sănătății lucrează la așa ceva”. Legat de momentul apariției, el a spus următorul lucru:

„În momentul în care medicul va avea astfel de criterii, le va urma. De altfel, în ATI există de foarte mulți ani un ordin de ministru în care există criterii de selecție a pacienților care sunt admiși în terapie intensivă. Există, dar cumva trebuie reunite comisiile de experți și să ajungă la un consens.”

Legat de restricții și felul în care acestea au fost aplicate, președintele Colegiului Medicilor din România a spus următorul lucru:

„Este o reacție corectă, ușor tardivă. Cred că ar fi trebuit să se fi luat puțin mai demult, poate o săptămână-două”. După ce a fost întrebat dacă am fi putut evita actualul context, în cazul în care măsurile erau luate mai devreme, el a adăugat că este greu de spus.

„Vedem evoluția, ne apropiem de 10.000 de cazuri, deci înseamnă că ceva nu a mers”, a conchis acesta.