Fermierii pot beneficia de un stimulent financiar pe durata verii, pentru o perioadă de până la 60 de zile lucrătoare pe an. Acești bani sunt alocați fermierilor. Sunt vizați acei fermieri care angajează elevi și studenți pe perioada vacanței.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba a oferit mai multe detalii. Instituția a spus că întreprinderile care angajează elevi sau studenți în perioada vacanței pot primi lunar un stimulent financiar.

El e în valoare de 50% din Indicatorul Social de Referință (ISR) al asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. ISR a fost actualizat în 2024 la 660 lei, aşadar vorbim despre un stimulent în valoare de 330 de lei.

Stimulent financiar acordat pentru fiecare elev sau student angajat

Acest stimulent poate fi acordat pentru maxim 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic. El se oferă pentru fiecare elev sau student pentru care a fost încheiat un contract individual de muncă.

Diferența dintre stimulentul lunar acordat și salariul realizat va fi suportată de angajator din propriile fonduri.

agricultură, fermieri
Stimulent financiar pentru cei care angajează tineri/SURSA FOTO: Dreamstime

Condițiile în care fermierii primesc banii

Beneficiază de stimulentul financiar lunar prevăzut mai sus angajatorii care încadrează în muncă elevi și studenți. Ei trebuie să îi angajeze în următoarele condiții:

  1. printr-un contract individual de muncă pe durată determinată, egală sau mai mică decât perioada vacanței, încheiat conform legislației, cu normă întreagă sau parțială, în funcție de caz;
  2. printr-un contract de muncă temporară, doar dacă durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decât perioada vacanței.

În cazul tinerilor cu vârsta de până la 18 ani, un contract individual de muncă cu durata timpului de muncă de 6 ore pe zi și de 30 de ore pe săptămână este considerat încheiat cu normă întreagă.

Cine nu va primi banii de la stat

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a putea beneficia de stimulentul financiar? Pentru a intra în posesia banilor, angajatorii trebuie să încheie o convenție cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din care fac parte.

Acest lucru trebuie făcut în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor/studenților.

Nu beneficiază de stimulentul financiar:

  • angajatorii care au încadrat în muncă elevi și studenți înainte de data începerii vacanței stabilite conform legii, pentru acei elevi și studenți;
  • angajatorii care au beneficiat deja pentru acei elevi și studenți de stimulentul financiar prevăzut de lege pentru o perioadă de 60 de zile lucrătoare în cursul aceluiași an calendaristic.