Potrivit raportului realizat de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) și preluat de pagina de Facebook Ro Vaccinare, în săptămâna 9 – 15 august, 97% din decesele înregistrate ca urmare a infectării cu noul coronavirus, au fost la persoane nevaccinate, iar 3% la persoane vaccinate cu schemă incompletă.

Totodată, sursa citată mai arată că în aceeaşi săptămână, 82,4% din cazurile confirmate de COVID-19 au fost înregistrate la persoane nevaccinate.

În ceea ce privește județele cele mai afectate de pandemie, potrivit INSP, 44,5% din totalul cazurilor de COVID-19 s-au înregistrat în Bucureşti, Ilfov, Cluj, Constanţa şi Suceava, iar 51,6% din totalul deceselor au fost înregistrate în Iaşi, Suceava, Caraş Severin, Bacău şi Galaţi.

Peste 50% dintre decese au fost raportate în rândul bărbaților

Sursa citată mai arată că de la debutul pandemiei de coroanvirus și până în prezent, 1 din 77 din totalul cazurilor a fost înregistrat la personal medical. În ceea ce privește numrăul deceselor, INSP arată că 86,1% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 57,5% din decese au fost la bărbaţi.

Totodată, raportul mai arată că 94,6% din persoanele decedate aveau cel puţin o comorbiditate asociată.

Conform raportului INSP, de la începutul pandemiei până în prezent, din totalul de 1.087.509 cazuri confirmate: 17% au fost din Bucureşti; 5,3% din Cluj; 5% din Timiş; 4,2% din Ilfov şi 4% din Braşov.

Pe de altă parte, din totalul de 34.353 de decese: 9,2% au fost din Bucureşti; 4,6% din Prahova; 4% din Bihor; 3,9% din Cluj; 3,7% din Constanţa.

În acest context, Ro Vaccinare, trage un semnal de alarmă. Sursa citată precizează că doar prin responsabilitate se poate ajunge la normalitate, iar persoanele vulnerabile pot fi protejate. Totodată, sursa citată arată că vaccinare rămâne singura soluție care ar putea învinge virusul.

„Trebuie să protejăm persoanele vulnerabile! Doar prin responsabilitate putem reveni la normalitate! Cea mai simplă şi mai la îndemână metodă prin care putem să învingem virusul rămâne vaccinarea”, se arată în mesajul publicat de Ro Vaccinare.