Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, joi, că pacienţii trebuie să aibă dreptul de a alege dacă se tratează în spitalele de stat sau private, menţionând că liberalizarea serviciilor medicale ar însemna “accesul rapid la tratament, servicii de calitate şi vieţi salvate”.

“Un guvern liberal ia măsuri liberale. De aceea vrem să promovăm actul normativ care dă libertate contribuabililor să aleagă unde se tratează. Dreptul pacientului de a alege dacă se tratează la stat sau la privat trebuie să conteze, nu interesele celor care vor să menţină controlul în sistem. Are sau nu românul dreptul să decidă dacă merge la un spital de stat sau la unul privat în baza contribuţiei la sistemul de sănătate? De ce un salariat care plăteşte ani de zile contribuţii la stat nu ar avea dreptul să se trateze la o clinică privată, iar serviciile să-i fie decontate din fondul de sănătate? De la această discuţie trebuie să plece orice demers privind drepturile pacienţilor”, a scris Turcan pe Facebook, potrivit Agerpres.

România, țara cu cea mai ridicată rată a mortalității

Ea a afirmat că România are cea mai ridicată rată a mortalităţii din cauze tratabile la nivelul UE.

“Liberalizarea serviciilor medicale ar însemna accesul rapid la tratament, servicii de calitate şi vieţi salvate. Ministrul Victor Costache a spart monopolul deţinut de câteva spitale de stat asupra rezidenţiatului. Acum, sparge şi monopolul statului asupra serviciilor de sănătate la care au dreptul românii în baza contribuţiei la stat. Normal că a deranjat şi deranjează în continuare un grup care ţine în frâu tot ce mişcă în Sănătate“, a adăugat Raluca Turcan.

Sunt necesari oameni cu viziune și experiență

Turcan a mai menţionat că pentru reforma profundă în sistemul medical din România este nevoie de oameni cu viziune şi cu experienţă.

“Ministrul Victor Costache este un chirurg de excepţie, extrem de apreciat, un profesionist care cunoaşte sistemul medical îndeaproape, atât cel din România, cât şi cel din ţări cu servicii medicale mai performante. Dacă vrem să facem reformă profundă în sistemul medical din România, avem nevoie de oameni cu viziune şi cu experienţă în domeniu”, a adăugat Raluca Turcan.