UPDATE

A fost emisă o altă avertizare nowcasting Cod portocaliu pentru intervalul 17:10 – 18:15 valabilă în:

  • Județul Bacău: Plopana, Lipova;
  • Județul Vaslui: Codăești, Zăpodeni, Băcești, Dumești, Rebricea, Todirești, Pungești, Tăcuta, Ștefan cel Mare, Oșești, Negrești, Dănești, Gârceni, Cozmești, Vulturești, Ferești, Rafaila.

Se vor semnala averse torențiale ce vor acumula peste 35-45 l/mp, vijelie, grindină şi frecvente descărcări electrice.

Ştirea iniţială

Luni după-amiaza, specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie au emis o serie de avertizări nowcasting de tip Cod roşu şi Cod portocaliu, ce vizează averse torenţiale în mai multe judeţe din ţară în ziua de luni, 19 iulie.

Cod portocaliu în judeţele Bacău şi Vaslui

Codul portocaliu este valabil între orele 16:30 şi 17:30 şi vizează:

  • Județul Bacău: Răchitoasa, Stănișești, Plopana, Lipova, Colonești, Oncești, Izvoru Berheciului;
  • Județul Vaslui: Puiești, Ivănești, Dragomirești, Voinești, Pungești.

Se vor semnala averse torențiale ce vor acumula peste 35 l/mp, vijelie, grindină şi frecvente descărcări electrice, transmit meteorologii ANM.

Trei Coduri roşii în mai multe judeţe

Primul Cod roşu este valabil în intervalul 16:30 – 17:30 pentru următoarele zone:

  • Județul Neamţ: zona de munte de peste cota 1800 m;
  • Județul Neamţ: Bicaz, Pipirig, Crăcăoani, Poiana Teiului, Hangu, Farcașa, Ceahlău, Grințieș.

Se vor semnala averse torențiale ce vor depăși 40 l/mp. În ultima oră, în zona avertizată s-au acumulat peste 40 l/mp, grindină, vijelie şi frecvente descărcări electrice.

Cel de-al doilea Cod roşu este valabil între 16:10 şi 16:45 şi vizează:

  • Județul Mureş: Miercurea Nirajului, Sângeorgiu de Pădure, Fântânele, Bălăușeri, Ghindari, Gălești, Neaua, Vețca;
  • Județul Harghita: Atid.

Se vor semnala averse torenţiale ce vor acumula peste 40-50 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie şi grindină, transmite ANM.

Ultimul Cod roşu, emis pentru intervalul 16:00 – 16:45, este valabil pentru judeţul Mureş, în zonele de munte situate peste cota 1800 m.

Se vor semnala averse torenţiale ce vor acumula peste 30-40 l/mp. În zona avertizată în ultima oră s-au acumulat cantități de apă de peste 40-50 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie şi grindină.

Ce avertizări au fost emise, anterior, de către ANM?

Luni dimineaţa, ANM a emis o avertizare de tip cod galben de caniculă, valabilă pe tot parcursul zilei de luni. Avertizarea vizează Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Sudul Moldovei.

ANM a emis și o avertizare de tip de galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Aceasta este valabilă de luni, de la ora 10:00, până marți la ora 10:00.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20-30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Meteorologii au emis și o avertizare de tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuantă și ploi abundente. Această avertizare intră în vigoare de luni, de la ora 14:00, până marți, la ora 10:00, și vizează județele Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Alba, Hunedoara, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Gorj, Vâlcea, Argeș, Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Suceava, Neamț, Botoșani, Iași și parțial în județele Bihor, Arad, Dâmbovița, Prahova și Bacău.

În zonele de munte, în Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei, iar spre seară și în cursul nopții de luni spre marți (19/20 iulie) și în Banat, cea mai mare parte a Olteniei și în nord-vestul Munteniei, vor fi averse torențiale, descărcări electrice și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 35-50 l/mp și izolat peste 60-80 l/mp.