Premierul Florin Cîțu susține că proiectul privind interdicția cumulului pensiei cu salariul de stat va fi aprobat în cursul săptămânii viitoare.

„Acest proiect se va aproba. Interzicerea cumulului de pensii cu salariul la stat se va aproba. Se va aproba săptămâna viitoare”, a spus Cîțu.

În ceea ce privește sporurile din sistemul bugetar, Florin Cîțu susține că ele se încadrează în legea salarizării, iar situația va fi reglementată. „Acestea sunt în legea salarizării și le vom face… nu va fi nimic separat. Acolo vom avea o lege a salarizării care va reglementa această situație”, a adăugat premierul.

Șeful Executivului a vorbit și despre legea salarizării, care potrivit acestuia, nu este pe borne, în contextul în care salariile au fost înghețate din luna decembrie a anului trecut.

„Pe legea salarizării, să mă uit care este calendarul, nu cred că îl am pe borne. Nu cred că îl am, am doar pensiile. Dar știți foarte bine, salariile în sistemul public au fost înghețate la nivelul lui decembrie 2020. Există un calendar care arată foarte clar că anvelopa întreagă a cheltuielilor cu salariile în sectorul bugetar rămâne constantă în perioada următoare. Orice mișcare se va face în interior, nu se va mări anvelopa cheltuielilor salariale”, a adăugat Florin Cîțu.

Noua lege a pensiilor intră în vigoare în 2023

Premierul țării a vorbit și despre legătura dintre sistemul de pensii și Planul Național de Redresare și Reziliență. Potrivit acestuia, cheltuielile vor rămâne la nivelul similar al acestui an, iar pensiile nu vor îngheța. El a adăugat că o prioritate o reprezintă creșterea pensiilor mici.

„Sunt niște principii acolo. Cred că formularea corectă este cea cum că cheltuielile vor rămâne la nivelul similar al anului acesta, nu spune că vor fi înghețate, cuvântul este similar. În același timp, spunem că este o prioritate să creștem pensiile mici, nu spunem că celelalte nu vor crește. Un alt lucru pe care îl spunem este că da, nu vom avea creșteri ad hoc de pensii”, a spus Florin Cîțu.

În ceea ce privește noua lege a pensiilor, premierul a anunțat că aceasta va intra în vigoare în primul trimestru din anul 2023, însă procesul va începe încă din acest an. În trimestrul doi al anului 22 proiectul de lege privind sistemul public de pensii va fi aprobat, urmând ca apoi să fie adoptat și să intre în vigoare.

„Acestea sunt niște principii la care lucrăm, dar ca să vă dau și calendarul, avem: aprobarea în guvern a proiectului de lege privind sistemul public de pensii în trimestrul 2 2022, aici este borna; adoptarea în Parlament a noii legi privind sistemul de pensii în trimestrul 4 2022; noua lege privind sistemul de pensii intră în vigoare în primul trimestru din anul 2023.

Deci acestea sunt țintele de care ne vom ține și acum intrăm în dezbaterea proiectelor, veți vedea public, repet că procedura va fi foarte transparentă”, a adăugat premierul.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea