Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a confirmat că este puțin probabil ca SUA să permită Rusiei să continue să plătească obligațiunile pentru datoria sa în valută, deoarece investitorii au avut timp să se adapteze, de la excluderea Moscovei din sistemul financiar global.

„Când am impus pentru prima dată sancțiuni Rusiei, am creat o excepție care să permită, pentru o perioadă de timp, o tranziție ordonată, ca investitorii să poată vinde titluri de valoare”, a declarat, miercuri, Yellen în cadrul unei conferințe de presă.

„Ne aşteptam ca ea să fie limitată în timp. Cred că probabil licența va fi lăsată să expire. Nu a fost luată nicio decizie finală, dar este puțin probabil ca licența să fie prelungită.”, a spus Yellen.

Bloomberg a relatat marți că se așteaptă ca Biroul de control al activelor străine din cadrul Departamentului Trezoreriei SUA să lase scutirea să expire la data de 25 mai.

Rusia ar putea intra în incapacitate de plată

Comentariile lui Yellen sugerează că aceasta nu vede niciun pericol major în a permite o intrare în incapacitate de plată a Rusiei pentru obligațiunile sale în dolari. Ea a declarat săptămâna trecută în fața legislatorilor americani că Trezoreria examinează „în mod activ” dacă să prelungească licența. „Vrem să ne asigurăm că înțelegem care ar fi consecințele dacă am permite expirarea licenței”, a spus ea.

Vorbind miercuri la Bonn, în Germania, înainte de o reuniune a G7, Yellen a declarat că SUA și partenerii săi împărtășesc obiectivul de a reduce veniturile Rusiei în urma invaziei din Ucraina.

Expirarea scutirii ar putea fi ultima picătură în saga datoriilor Rusiei după aproape trei luni de război în Ucraina. Aceasta a reușit până acum să își facă toate plățile către creditori.

„Dacă Rusia nu reușește să găsească o modalitate legală de a face aceste plăți și, din punct de vedere tehnic, nu-și achită datoria, nu cred că asta reprezintă cu adevărat o schimbare semnificativă în situația Rusiei”, a declarat Yellen, potrivit Bloomberg.

Rusia ar putea plăti pentru reconstruirea orașelor din Ucraina

„Ei sunt deja izolați de piețele globale de capital și acest lucru ar continua.”, a mai spus ea.

Secretarul Trezoreriei a mai spus că, având în vedere distrugerile enorme din Ucraina, este firesc „să ne uităm cu toții la Rusia pentru a ajuta la plata cel puțin a unei părți din prețul pe care îl va avea reconstrucția”

Yellen și-a exprimat încrederea că Senatul SUA va aproba un pachet de asistență de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina și a făcut apel la partenerii săi din G 7 să se alăture Washingtonului pentru a spori sprijinul pentru această națiune devastată de război.

Marți, ea indicase că va fi necesar un efort în genul Planului Marshall de după cel de-al Doilea Război Mondial, având în vedere nevoile de reconstrucție.