Temperatura maximă ce va permite, în starea de alertă, intrarea persoanelor în instituții publice, magazine sau la muncă este de 37,3 grade Celsius, a precizat Raed Arafat. Secretarul de stat în MAI a explicat și faptul că toţi operatorii economici şi instituţiile care au activităţi ce implică accesul persoanelor în interior sunt obligate să ia măsuri pentru verificarea temperaturii corpului. Toate acestea, pe lângă obligativitatea purtării măştilor şi a respectării distanţării sociale. Toate aceste decizii au fost luate în prima şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă și au fost prezentate de Raed Arafat.

„Accesul trebuie să fie organizat astfel încât să fie asigurată o suprafață minimă de 4 metri pătrați pentru fiecare client sau persoană și o distanță minimă de 2 m între oricare două persoane apropiate, să nu permită accesul persoanelor a căror temperatură corporală măsurată la intrare în incintă depășește 37,3 grade Celsius, referința fiind luată de la Organizația Mondială a Sănătății, și să asigure dezinfectarea suprafețelor expuse și evitarea aglomerării de persoane, în special în zonele caselor de marcat și a ghișeelor”, a explicat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

Operatorii economici mai au obligația să ia măsuri pentru a permite desfăşurarea muncii la domiciliu, iar dacă activitatea specifică nu permite acest lucru trebuie să se decaleze programul de serviciu dacă au mai mult de 50 de angajaţi. De asemenea, salariaţii ar urma să vină la muncă la intervale de minim o oră, în tranşe de 20% din personal.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea