Anul 2021 vine cu vești proaste pentru români. Începând cu data de 1 ianuarie, energia electrică se scumpește. Mai exact, în urma propunerii Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei de a crește tarifele de distribuție pentru toate comapniile de distribuție zonale, facturile românilor vor crește.

„Justificarea pe care Autoritatea o dă este că în 2020 s-au făcut multe investiții, s-au montat contoare inteligente, s-au dezvoltat rețele și toate acestea trebuie plătite de consumatorul final”, a explicat expertul în energie, Dumitru Chisăliță, la digi24.

Cu cât vor crește facturile

Potrivit acestuia, la un consum de 100 de KWh pe lună, factura achitată de consumatorii crește cu aproximativ 2 lei. De asemenea, la această scumpire se adaugă o a doua, venită din liberalizarea pieței energiei programată tot la 1 ianuarie. Mai exact, creșterea de la 1 ianuarie va fi de cel puțin 5%.

„În ceea ce privește creșterea tarifului de distribuție, din valoarea totală, creșterea ar putea fi între 1,31 și 2,84% din calculele noastre, în funcție de mărimea consumului.

O factură ar trebui să scumpească la un apartament cu 1,3, la o casă cu 2,8. Din perspectiva evoluției prețului și a tarifului de distribuție, calculele pe care le-am făcut la asociație arată că aceste creșteri vor fi de cel puțin 4-5%”, a mai explicat Dumitru Chisăliță.

Ce spune ANRE

De cealaltă parte, ANRE explică majorarea tarifelor prin recunoașterea costurilor previzibile în anul viitor. Autoritatea rezumă „analiza efectuată” pentru modificarea tarifelor, în Nota de fundamentare a proiectelor de ordine, în fraza:

„Urmare a analizei datelor transmise de operatorii de distribuție concesionari, ANRE a efectuat pentru fiecare operator de distribuţie concesionar, conform prevederilor Metodologiei, calculele prin care s-au stabilit tarifele de distribuţie pentru anul 2021, cu luarea în considerare a veniturilor ţintă iniţiale (calculate pe baza costurilor prognozate reglementate ale serviciului de distribuţie) şi a corecţiilor anuale aferente anului 2019”, informează ANRE.