Noua tulpină a coronavirusului apărută în Marea Britanie a generat un haos mondial. În acest context, ministrul propus al Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat, miercuri, întrebat dacă sunt necesare noi restricţii în perioada sărbătorilor de iarnă, că România trebuie să se uite cu mare atenţie la ce se întâmplă în Marea Britanie.

Totodată, ministrul a subliniat faptul că evoluția pandemiei devine îngrijorătoare, iar România trebuie să fie precaută.

Întrebat de jurnalişti dacă sunt necesare noi restricţii cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Bode a răspuns: ”Din păcate, evoluţia acestei pandemii în Marea Britanie, mai nou în Italia, Franţa, este îngrijorătoare şi România trebuie să se uite cu mare, mare atenţie la ce se întâmplă acolo, pentru că şi la începutul anului, după ce au apărut primele cazuri în Italia, la foarte puţin timp pandemia a înregistrat o evoluţie pe care nu ne-am dorit-o şi în România”, a spus ministrul.

Monitorizare atentă de sărbători

Totodată, Lucian Bode a mai precizat că va monitoriza „atent” activitatea prefecţilor din ţară pentru a se limita răspândirea noului coronavirus. El a precizat că este esențial modul în care activitățile se desfășoară la nivel local și susține că prefecții trebuie să fie la dispoziție 24 de ore din 24 în următoarea perioadă.

„Este foarte important ca prefecţii să fie în această perioadă 24 de ore din 24 la dispoziţie, suntem cu toţii în slujba statului român. (…) Este important cum se desfăşoară activităţile la nivel local. Acolo unde lucrurile au fost tratate nu cum ar fi trebuit, aţi văzut cum a explodat numărul de cazuri. Acest lucru nu se va întâmpla şi voi monitoriza foarte atent activitatea instituţiilor prefectului din întreaga ţară”, a mai spus Bode.

Declaraţiile ministrului survin după ce acesta a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru portofoliul Ministerului Afacerilor Interne.