Comisia Europeană vine în ajutorul întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul turismului, al cazării şi al serviciilor alimentare, precum şi agenţiile de turism, în contextul pandemiei de coronavirus.

Mai exact, Executivul comunitar a anunțat că a aprobat o schemă românească în valoare de 500 de milioane de euro, pentru sprijinul acestora.

”Comisia Europeană a aprobat o schemă românească în valoare de 500 de milioane de euro (aproximativ 2,437 miliarde lei) menită să sprijine întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în domeniul turismului, al cazării şi al serviciilor alimentare, precum şi agenţiile de turism, în contextul epidemiei de coronavirus”, a anunţat CE.

De menționat este faptul că, noua măsură a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar privind ajutoarele de stat. În ceea ce privește sumele, potrivit sursei citate, sprijinul public, sub formă de subvenţii directe, va acoperi până la 20 % din pierderile de venituri pe care beneficiarul le-a înregistrat în perioada 1 ianuarie şi 21 decembrie 2020, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019.

Un ajutor în plus pentru beneficiari

În ceea ce privește noua măsură, aceasta are scopul de a-i ajuta pe beneficiari să își poată acoperi toate nevoile de lichidități, dar și să își poată continua activităţile în timpul şi ulterior pandemiei. Totodată, Comisia a mai constatat că schema românească respectă condiţiile prevăzute în cadrul temporar.

Sursa citată a mai vorbit și despre valoarea sprijinului. Astfel, ajutorul nu va depăși suma de 1,8 milioane euro per beneficiar, așa cum se prevede în cadrul temporar. În ceea ce privește acordarea ajutorului, acesta va fi dat cel târziu până la data de 31 decembrie 2021.

”Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile cadrului temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat”, mai precizează CE.