În plină pandemie de coronavirus, autoritățile abia mai fac față. S-a trecut din nou la amenzi usturătoare în încercarea de stopare a infracțiunilor. Au fost cifre record anunțate de repezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAI). În ultima săptămână, aproape un milion de români au fost sancționați de către oamenii legii.

Se dau amenzi pe bandă rulantă

Poliţiştii şi jandarmii au constatat, în ultimele şapte zile, aproximativ 67.000 de contravenţii, aplicând amenzi în valoare de peste 25,8 milioane de lei şi au confiscat bunuri în valoare de 1,7 milioane de lei.

„De asemenea, au prins în flagrant 995 de autori de infracţiuni şi au depistat 99 de persoane urmărite naţional sau internaţional. În urma cercetărilor efectuate de către poliţişti în această perioadă, au fost reţinute 226 de persoane şi arestate 97”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Ea a precizat că, în ultima săptămână, au avut loc şi acţiuni pentru creşterea gradului de siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice prin depistarea conducătorilor auto care pot reprezenta un pericol din cauza faptului că se urcă la volan sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor psihoactive, ori depăşesc viteza legală sau conduc maşini cu defecţiuni tehnice grave.

„Au fost reţinute aproximativ 5.500 de permise de conducere şi certificate de înmatriculare şi au fost constatate în jur de 800 de infracţiuni la regimul siguranţei circulaţiei pe drumurile publice”, a spus Dajbog, conform Agerpres.

Mai mult, structurile MAI au verificat, în ultimele 7 zile, aproximativ 167 de mii de persoane şi 23 de mii de operatori economici, în urma cărora au aplicat 9.700 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală, precum şi a condiţiilor privind organizarea de activităţi în spaţiul închis şi a regulilor de amenajare a spaţiilor în care se desfăşoară activităţi de comerţ, alimentaţie publică ori se oferă publicului alte tipuri de servicii.

„Chiar noaptea trecută, în urma unui apel prin 112, poliţiştii de la Secţia 6 din Bucureşti au identificat un salon de evenimente unde avea loc o petrecere la care participau aproximativ 170 de persoane. Petrecerea a fost oprită, organizatorul evenimentului a fost amendat cu 10.000 de lei, iar celelalte persoane au fost legitimate, urmând să primească acasă procesele-verbale de sancţionare”, a anunțat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Ea a mulţumit, în numele Ministerului Afacerilor Interne, cetăţenilor, precum şi operatorilor economici şi angajaţilor acestora care au înţeles importanţa respectării măsurilor de protecţie sanitară pentru a preveni răspândirea infecţiilor cu COVID-19.