O hotărâre aprobată joi de Guvern arată că programul „Euro 200” pentru acordarea unui ajutor financiar elevilor şi studenţilor în vederea achiziţionării de calculatoare continuă şi în anul 2023.

Astfel, elevii şi studenţii din învăţământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până în 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar de maximum 500 lei pe membru de familie vor beneficia de un ajutor financiar pentru a-şi cumpăra calculatoare şi în 2023.

Depunerea cererilor se poate face până pe 22 mai

Potrivit unui ordin al ministrului Educaţiei, depunerea cererilor şi dosarelor pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea achiziţionării de calculatoare pentru anul 2023 (EURO 200) se poate face până pe 22 mai.

„A fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial Ordinul ministrului Educaţiei privind aprobarea Calendarului pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea achiziţionării de calculatoare pentru anul 2023 (EURO 200). Depunerea cererilor şi dosarelor cu actele doveditoare se poate face până la 22 mai 2023”, a transmis Ministerul Educaţiei.

Pe 14 iulie se va afişa pe site-ul Ministerului Educaţiei lista finală a beneficiarilor, iar între 21 şi 31 august se vor elibera bonurilor valorice către beneficiari. Mai apoi, în perioada 21 august-16 octombrie, se vor achiziţiona calculatoarele.

S-au modificat regulile acordării ajutorului financiar de 200 de euro

Prin proiectul de hotărâre adoptat joi, 4 mai, s-au modificat regulile acordării ajutorului financiar de 200 de euro, astfel încât mai mulți elevi și studenți să poată beneficia de banii de la stat.

Este vorba despre dublarea plafonului venitului brut lunar pe membru de familie ce permite participarea în programul „Euro 200”.

A fost majorat plafonul de venituri ce permite participarea în program

O primă schimbare este majorarea plafonului de venituri ce permite participarea în program, pentru ca mai mulți tineri să poată beneficia de bani pentru a-și cumpăra un calculator nou.

„Pentru acest an, venitul brut lunar pe membru de familie s-a majorat de la 250 de lei la 500 de lei, urmare a evoluţiei indicelui preţului de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică în perioada 2022-decembrie – 2004-iunie”, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Calculatoarele care vor fi achiziționate prin programul „Euro 200” vor fi nevoite să aibă, în mod obligatoriu, un sistem de operare licențiat. Amintim că banii acordați prin programul „Euro 200” se acordă o singură dată unei familii.

UiPath Foundation a lansat un program educațional pentru elevii defavorizați

În altă ordine de idei, UiPath Foundation a anunțat lansarea unui program educațional pentru elevii de liceu. Scopul este să le ofere acestora o experiență educațională complexă prin intermediul unei platforme digitale educaționale special dezvoltată în cadrul programului.

Mai mult, liceenii înscriși în program primesc o tabletă cu acces la internet și o bursă lunară pentru a-i sprijini să își continue studiile. Începând cu anul școlar 2022-2023, 800 de elevi au fost incluși în program – aceștia provin din cele 82 de licee partenere ale programului și au fost recomandați de către cei 170 de profesori parteneri.