Marcel Ciolacu denunță o situație groaznică în România

Liderul PSD susține că România se află în zona de control al pandemiei „după doi ani rataţi”. În acest timp, spune Ciolacu, a existat o comunicare „total greşită”.

„Am stat de vorbă şi cu ambasadorii ţărilor nordice. În primul rând, comunicarea în alte state a fost una foarte clară unde au spus şi ce e bine şi ce e rău la vaccin. Noi am avut o comunicare total greşită. Eu văd că Alexandru Rafila încearcă să comunice absolut toată paleta, dar nici să pic în extreme, că îşi creşte păr între degetele de picioare dacă te-ai vaccina şi ai coadă”, a declarat Marcel Ciolacu la România TV.

De asemenea, preşedintele PSD a spus că susţine iniţiativa propusă de Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, privind testarea rapidă în masă.

„Faci testare în masă. Afli în testare rapidă. Când afli dacă ai COVID, te informezi care e situaţia. Intri în izolare. Nu putem depăşi pandemia şi nici criza economică fără un efort comun şi exemple de la toate păturile sociale. Dacă vom încerca cu şmecherii (…), intrăm iarăşi… Cei care au omorât oameni cu bună ştiinţă trebuie să răspundă. Categoric! Nu trebuie căutaţi alţi vinovaţi. Nu e o perioadă de alegeri. E o perioadă în care clasa politică trebuie să fie responsabilă”, a completat Marcel Ciolacu.

„Miniştrii Sănătăţii se pare că vor răspunde penal pentru faptele lor”

Totodată, liderul social democrat a spus că miniştrii Sănătăţii care au luat decizii greşite în pandemie ar trebui traşi la răspundere, în contextul în care mortalitatea în rândul bolnavilor de cancer a crescut foarte mult în ultimul an.

„Miniştrii Sănătăţii se pare că vor răspunde penal pentru faptele lor. Am avut mortalitate de 82% la bolnavii de cancer. Am sărit de la 28%. (…)A fost o crimă că bolnavii cronic nu au avut acces la actul medical. Despre ce vorbim? Sperăm că vor răspunde. Vor răspunde toţi într-un stat funcţional. Noi n-am mai avut un stat funcţional. Avem un Guvern funcţional şi să avem un stat funcţional în întreaga sa capacitate”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Legat de amenzile acordate în timpul pandemiei, șeful PSD a spus că a fost „cea mai mare prostie”.

„Aici a fost cea mai mare prostie. Şi cu amenzile! Întotdeauna ai găsit cetăţeanul vinovat. Înseamnă că tu nu ai explicat. Avem datoria ca oameni politici să dăm explicaţii”, a declarat Ciolacu.