„Ni s-au cerut mai multe documente scrise. Chiar am discutat acest subiect cât se poate de deschis, fără nicio problemă, sunt bani publici, sunt verificați. DNA e cel mai îndreptățit să vină cu aceste informații. Faceți adresă la DNA pe 544, vă răspunde. Avocații mi-au recomandat că cele mai bune informații poate să le dea DNA. Faceți solicitări la dânșii, sigur că vor răspunde”, a transmis Marcel Ciolacu, în cadrul unei conferințe de presă, adăugând despre contracte că „marea majoritate au fost onorate, peste 90%. Așa au recomandat avocații”.

Declarația făcută de Viorica Dăncilă

Dăncilă a susținut că „ar fi cel puţin bizar” dacă Ciolacu ar cunoaşte pe cine vor chema procurorii DNA la audieri. Fostul lider PSD spune că, din câte știe, există doar o anchetă ce vizează perioada 2017-2019, înainte ca ea să devină preşedinte al partidului.

„Nu cred acest lucru. Nu comentez declarații pe surse. Mai mult, nu cred că Marcel Ciolacu ar fi făcut astfel de declarații. Ar fi cel puțin bizar dacă domnul Ciolacu ar ști pe cine vor chema procurorii la DNA.

Eu, personal, nu știu să existe vreo anchetă privind derularea campaniei prezidențiale a PSD. Într-adevăr, din câte știu, există o anchetă care vizează perioada 2017-2019, înainte ca eu să devin președinte al partidului. Vă garantez că eu, în calitate de președinte de partid și de prim-ministru, am respectat întotdeauna legea.

De asemenea, vreau să menționez că de activitatea financiară, contracte care vizau campania electorală, s-a ocupat secretarul general și trezorierul partidului. Sunt sigură că activitățile financiare s-au derulat corect, din punct de vedere legal, în toată această perioadă”, a declarat Viorica Dăncilă.

Explicația oferită de DNA

Fostul premier nu are nici calitatea de suspect, nici de inculpat, în dosarul deschis pe numele lui Mircea Drăghici. Informația a fost furnizată de cei de la CNA după ce jurnaliștii de la Pro TV au cerut lămuriri în acest sens.„Fostul președinte al unui partid, la care faceți referire în solicitare, nu are calitate de suspect sau inculpat”, a susținut DNA în răspunsul oferit la o solicitare transmisă în data de 9 iunie.

Dosarul la care se face referire îl vizează pe fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici. Acesta a fost trimis în judecată în iulie 2019, fiind acuzat că ar fi luat 380 de mii de euro din banii de subvenții ai partidului ca să-și cumpere o locuință în nordul Capitalei. În replică, Drăghici a susținut că se va apăra în instanță.
Imobilul la care se face referire se află în nordul Capitalei, pe o stradă cunoscută drept ”Bulevardul Milionarilor”, pe care se găsesc multe locuinţe foarte scumpe.

Ce a spus Ciolacu, inițial, despre anchetă

„Nu stiu daca este legal sa va…din ce stiu, m-au informat avocatii si contabilii, s-au cerut aceste documente, din cate inteleg s-au cerut si la PNL. Mi se pare corect sa fie solicitate aceste documente, sunt bani publici, sa faca ancheta si sa vedem despre ce este vorba. Nu sunt indreptatit sa spun din ce perioada. Lasati-ma sa ma sfatuiesc cu…nu ascund nimic, lasati-ma sa imi intreb avocatii daca am voie sa va spun sau nu. O sa ma sfatuiesc cu avocatii. Am acest drept”, a spus Marcel Ciolacu.