Și bula este umflată la maxim, după cum arată graficul de mai jos. Campania Bull din perioada martie 2009 – mai 2015 +200% arată precum oricare alta din istorie și primim semnal după semnal că se apropie de final.

Media continuă să prezinte această ultimă retragere drept o nouă oportunitate de cumpărare. Precum precedenta – septembrie 2015…și cea dinaintea ei – octombrie 2014. Chiar și Warren Buffet s-a alăturat corului de majorete de pe Wall-Street ce îndeamnă publicul sceptic să se alăture. Ei bine, de data aceasta sunt de partea publicului sceptic, NU a experților.

După aproape 2 ani de stagnare cu o volatilitate maximă de 10%, piețele arată epuizate…chiar după ce Rezerva Federală a finalizat programul de stimulare. Asta pentru că FED a fost de bun început principalul driver al acestui bubble!

Surpriză, surpriză! Fără suportul necondiționat al celei mai mari și influente Bănci Centrale, piețele au început să gâfâie!

Acum arată precum o succesiune de maxime, în fiecare piață, începând cu finalul lui 2014: Dow Jones Transportation (Noiembrie 2014), Dow Jones Utility (Ianuarie 2015), Dax în Germania și FTSE în UK (Aprilie 2015). Dow și SP500 (Mai 2015). Shangai Composite, Nasdaq, Russell2000 și în cele din urmă indicele Nikkei din Japonia în august 2015.

Însă, economist după economist și politian după politician, neagă că acesta este un bubble!

Încă o dată, arată precum orice altă bulă majoră din istorie!

 

Este cunoscut faptul că oamenii refuză să recunoască o bulă atunci când o văd. Cel mai bun exemplu este bula creditelor ipotecare din 2007-2008.

 

În scenariul din primul grafic (SP500 Rounded Top), suntem în acel punct în care foarte probabil piețele ar putea eșua să atingă un nou maxim pentru a doua oară consecutiv după vârful stabilit în Mai 2015.

Când asta se va întâmpla și SP500 va atinge un nou minim sub 1.800, respectiv Dow Jones sub 15.000 puncte, realitatea ne va lovi drept în față. Atunci piețele vor vedea o cădere mai serioasă și când praful se va așterne, indicele Dow ar putea atinge 5.000 – 6.000 de puncte, la un simplu calcul.

Citeşte articolul original pe site-ul Admiral Markets

http://www.admiralmarkets.ro/analytics/technical-analysis/cel-mai-mare-colaps-al-burselor-de-actiuni-se-apropie-indic%C4%83-un-simplu-calcul