S-a decis carantinarea totală a acestor români. Totul se întâmplă chiar de pe data de 14 decembrie. Hotărârea a fost luată de către  Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Este vorba despre adoptarea hotărârii prin care se propune prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 14 decembrie 2020.

Românii care intră în carantină totală

În acest sens, s-a actualizat și lista țărilor/ zonelor/ teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea. Persoanale care vin din aceste țări (aflate în zona galbenă) vor fi nevoite să stea în carantină la domiciliu timp de 14 zile.

Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat:

 

Odată cu aceste decizii, Raed Arafat a anunțat și prelungirea stării de alertă. Se vor păstra toate măsurile de până acum și se va adăuga o măsură nouă: organizarea şi desfăşurarea activităţii operatorilor de transport pe cablu care deservesc pârtiile de schi se realizează în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al Economiei.

Noi măsuri restrictive

„Deci activitatea se desfăşoară, dar cu o reglementare care va fi stabilită printr-un ordin comun al miniştrilor menţionaţi anterior care va stabili cum se desfăşoară activitatea de transport pe cablu.

Dacă cabina are capacitatea de 20 de persoane, probabil se va limita la 10. Telescaunele vor funcționa mai departe în condiții de normalitate. Restul reglementărilor se vor aplica la toate entitățile din stațiuni (restaurante, alte zone cu activități comune).

Toate măsurile care au fost până acum, cu excepția deschiderii piețelor, rămân valabile”, a declarat Arafat.

„Legat de perioada sărbătorilor, e important ce va face fiecare persoană în parte. Situația nu e încă sub control. În București, în ultimele 2 zile, am avut număr de cazuri mare, asta înseamnă o presiune care va fi asupra sistemul sanitar în următoarea perioadă. Toată lumea trebuie să respecte măsurile de igienă, distanțarea, măsurile la locul de muncă. Toate sunt măsuri care rămân valide. De sărbători gândiți-vă la sănătatea voastră și a celor dragi”, a mai spus Arafat.