Persoanele care cumpără autovehicule noi Euro 4 înmatriculate în Uniunea Europeană în intervalul 15 decembrie 2008- 31 decembrie 2009 vor fi obligate să înscrie maşinile în ţară într-un interval maxim de 45 zile, începând cu 1 ianuarie 2010, pentru a beneficia de scutire de la plata taxei auto.

Pentru a beneficia de scutire de la plata taxei auto, condiţia este ca în declaraţia vamală să fie stipulat că maşina a fost adusă în ţară până la sfârşitul acestui an.

Premierul Emil Boc a arătat că, prin stabilirea termenului de 45 zile, toţi cetăţenii vor avea egalitate de tratament.

Termenul a fost stabilit în şedinţa de marţi a Guvernului prin ordonanţă de urgenţă, în condiţiile în care perioada avansată iniţial de către ministrul Mediului, iniţiatorul actului normativ, a fost de 60 zile.

Legislaţia în vigoare prevede că autovehiculele a căror capacitate cilindrică nu depăşeşte 2.000 centimetri cubi şi care se înmatriculează pentru prima dată în România sau în alte state membre ale Uniunii Europene începând cu 15 decembrie 2008 se exceptează de la obligaţia de plată a taxei pe poluare pentru autovehicule. Prevederile se aplică până la 31 decembrie 2009 inclusiv.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, săptămâna trecută, agenţiei MEDIAFAX că persoanele care depăşesc termenul de 60 zile vor plăti taxa auto.

„Am avut o corespondenţă cu Uniunea Europeană, care ne-a atras atenţia că legislaţia actuală în domeniul taxei auto nu corespunde prevederilor europene şi că nu avem dreptul să continuăm cu această excepţie. Voi prezenta Guvernului o ordonanţă de urgenţă prin care persoanele care au cumpărat maşini înmatriculate în UE în perioada excepţiei vor avea la dispoziţie 60 de zile pentru a înmatricula autoturismul în ţară, fără plata taxei auto. Ceilalţi care depăşesc acest termen vor plăti taxa”, a spus Borbely.