În perioada următoare, dacă aveți planuri de concediu sau călătorii planificate cu mașina, trebuie să vă așteptați la costuri mai mari pentru transport. De la săptămâna viitoare, prețurile la carburanți vor crește din cauza unei noi majorări a accizelor. Scumpirea este parte a unei decizii a Guvernului stabilită încă din anul trecut.

Majorarea accizelor programată pentru 1 iulie va avea un impact semnificativ asupra prețurilor. Conform estimărilor, această măsură va adăuga 43 de bani la prețul unui litru de benzină. Se vor adăuga 40 de bani la prețul unui litru de motorină.

Cresc prețurile la benzină și motorină din 1 iulie

Dacă se iau în calcul costurile plinului la mașină, începând cu 1 iulie ne putem aștepta la o creștere semnificativă.

De exemplu, pentru un plin de 50 de litri de benzină, la prețul mediu actual de aproximativ 7 lei pe litru, costul total ar ajunge la aproximativ 373 de lei. E vorba de o creștere de 21,5 lei față de prețul actual.

În cazul motorinei, este deja un preț mai ridicat cu aproximativ 10 bani pe litru în prezent. Un plin de 50 de litri ar putea ajunge la aproximativ 377 de lei începând cu 1 iulie.

benzinarie
Se scumpește litrul de benzină/SURSA FOTO: Dreamstime

Prețurile carburanților au înregistrat o ușoară scădere în ultima perioadă

În ultima perioadă, prețurile carburanților au înregistrat o ușoară scădere. În martie și aprilie, motorina se apropia de 7,60 lei pe litru. Benzina depășea 7,40 lei pe litru. În iunie, prețul benzinei a coborât sub 7 lei pe litru. Motorina a rămas puțin mai scumpă, cu o diferență mai mică între ele.

Recent, s-a observat o mică creștere a prețurilor, deși aceasta a fost destul de modestă în ultimele zile.

În concluzie, începând cu 1 iulie, această creștere a prețurilor va elimina practic ieftinirile înregistrate în ultima perioadă și ne va aduce înapoi la nivelurile de preț din primăvară. Majorarea din ianuarie, după ultima ajustare a accizelor, a fost mai mică decât cea anticipată pentru 1 iulie. Ea a fost sub 30 de bani pe litru.

Monitorul Prețurilor vine în ajutorul șoferilor

Pentru a economisi bani la combustibil, este util să folosiți Monitorul Prețurilor. Prețurile carburanților urmăresc evoluția prețului țițeiului pe bursele internaționale, care a înregistrat o ieftinire la începutul lunii iunie urmată de o corecție, ajungând la peste 85 dolari pe baril.

Este important de menționat că prețul petrolului este doar o mică parte din prețul carburanților la pompă, aproximativ jumătate din acesta fiind reprezentat de taxe și accize. Având în vedere deficitul bugetar în acest moment, guvernul impune accizele pentru a obține resurse financiare.

Pentru a economisi bani, verificați și comparați prețurile carburanților online. Aplicația Monitorul Prețurilor este dezvoltată de Consiliul Concurenței. Ea oferă prețuri actualizate în timp real de la majoritatea benzinăriilor mari din țară. Astfel, puteți verifica prețurile în orașul dumneavoastră sau pe traseul planificat, în cazul unui drum lung.