Creșterea plafonului până la care se aplică TVA de 5% la vânzarea de locuințe va avea loc cu un cuantum foarte mare – de la 450.000 lei la 140.000 euro. Noua lege va intra în vigoare  după ce proiectul va fi promulgat de președintele țării și va apărea în Monitorul Oficial. Astfel, prezintă relevanță foarte mare tranzacțiile cu privire la care se va aplica noul plafon, pentru că putem vorbi și de vânzări cu 200.000 lei mai mari decât în prezent, care vor intra în sfera de aplicare a TVA redus.

Cum se modifică legislația privind Codul Fiscal

„Dacă această modificare va fi adoptată prin lege, se va aplica tranzacțiilor care vor fi încheiate după intrarea în vigoare a noului act normativ, dar și în cazul celor demarate anterior,  pentru care locuința se livrează către client după intrarea în vigoare a noului plafon. Astfel, clienții care au încheiat o promisiune de vânzare-cumpărare pentru achiziția unei locuințe cu cotă standard de TVA, dar care vor recepționa locuința după modificarea legislației, vor beneficia, în urma regularizării cotei de TVA de către vânzător, de o reducere de 14% a prețului total (diferența dintre cota standard de TVA – 19% și cea redusă – 5% – n. red.)”, au precizat Iulia Bică, Manager Taxe Indirecte, cât și Cezara Dumitrescu, Consultant Senior Taxe Indirecte, Deloitte România, potrivit avocatnet.ro.

Ce prevede Codul Fiscal

Conform Codului Fiscal ,, este considerată livrare de bunuri transferul dreptului de a dispune de bunuri ca şi un proprietar”, de asemenea, „pentru livrările de bunuri imobile, data livrării este data la care intervine transferul dreptului de a dispune de bunuri ca un proprietar”.  Așadar, cumpărătorul va putea beneficia de toate atributele dreptului de proprietate după ce va recepționa locuința.

Nu uitați, modificările ce vizează creșterea plafonului până la care se aplică TVA de 5% la vânzarea de locuințe vor intra în vigoare doar după ce Iohannis promulgă proiectul de lege adoptat de Parlament și după ce actul normativ va apărea în Monitorul Oficial.