Anunțul a fost făcut de preşedintele Eurogrupului, Paschal Donohoe, informează Reuters.

Astfel, Frank Elderson, care în prezent este membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Centrale a Olandei, l-a devansat pe candidatul propus de Slovenia, Bostjan Jazbec, şi a obţinut sprijinul miniştrilor de Finanţe din zona euro la videoconferinţa Eurogrupului care a avut loc luni, relatează agerpres.

„Eurogrupul susţine candidatura lui Frank Elderson pentru poziţia de nou membru al boardului executiv al BCE”, a informat Paschal Donohoe, într-un mesaj pe Twitter.

Primul olandez pe o astfel de poziție

Potrivit sursei citate, în cazul în care va fi confirmat, după consultări cu Parlamentul European şi Consiliul guvernatorilor BCE, Frank Elderson va deveni primul olandez care în ultimii 17 ani va deţine o poziţie în principala instanţa de conducere a BCE.

De menționat este faptul că Consiliul director al Băncii Centrale Europene este compus din şase membri, dintre care unul este preşedintele BCE, iar printre atribuţiile sale se numără pregătirea reuniunilor Consiliului guvernatorilor BCE, la care, alături de guvernatorii celor 19 bănci centrale din zona euro, participă şi cei şase membri ai Consiliului director.

Ultimul olandez care a ocupat o poziţie în boardul executiv al BCE a fost Wim Duisenberg, care a plecat de la BCE în 2003.

Odată cu eliminarea din cursă a slovenului Bostjan Jazbec, statele din Europa de Est vor trebui să mai aştepte încă o jumătate de deceniu până când unul dintre reprezentanţii lor va putea concura pentru un loc în boardul executiv al BCE. Conform calendarului actual, niciun loc nu va deveni vacant până în 2026.