Monica Anisie a subliniat că vor exista schimbări privind subiectele pentru Evaluarea Națională la Limba și Literatura Română. Prin aceste modificări se dorește ca structura subiectului pentru examen să fie simplificată.

Ministrul Educației a subliniat că în prezent se lucrează la simplificarae subiectelor și că modelul respectiv la fi publicat pe site-ul ministerului.

„Am primit feedback referitor la modelul de Limbă şi literatură română, model ce a fost pus în consultare publică, şi acel feedback a fost unul pozitiv, dar în acelaşi timp am avut şi câteva recomandări din partea profesorilor, părinţilor, chiar şi din partea elevilor.

Una dintre aceste recomandări a fost aceea că ar trebui să simplificăm într-un fel acel model de subiect. Exact la acest lucru se lucrează acum, şi anume la faptul că structura subiectului pentru Evaluarea Naţională pentru elevii de clasa a VIII-a la Limba şi literatura română va fi una simplificată şi va fi pus – probabil luni – modelul respectiv pe site-ul Ministerului Educaţiei, după ce ne vom consulta cu partenerii noştri şi cu cadrele didactice. Cred că este cel mai important lucru”, a spus Anisie.

Este nevoie de bani pentru investițiile în educație

În cadrul aceluiași eveniment, ministrul Educației a subliniat că în ultimii ani nu s-au alocat bani pentru investiții în Educație și că la momentul în care a preluat mandatul nu existau bani pentru digitalizare.

În acest context, Monica Anisie a declarat că are o strategie prin care va asigura copiilor condițiile pentru școala online, dar în același timp, va forma și viitoarea piață a muncii. Mai precis, ministrul Educației a precizat că dorește ca bugetul ministerului să aibă o componentă de investiții pentru digitalizare, având în vedere că aceasta este o prioritate zero în prezent.

„Din 2021, ne gândim ca bugetul ministerului să aibă o componentă de investiţii pentru digitalizare. Sumele vor fi atât din bugetul ministerului, cât şi din fonduri europene”, a spus Anisie la Biblioteca Centrală Universitară, la evenimentul de lansare a procesului de consultare publică pentru elaborarea Strategiei privind digitalizarea Educaţiei.

”Pentru generaţiile viitoare nu este prea târziu. Din contră. Prin realizarea acestei strategii pentru educaţie, construim de fapt viitorul pieţei muncii şi pregătim pilonii pentru susţinerea unei creşteri economice sustenabile pentru următorii cel puţin 30 de ani.”, mai spune ministrul, în cadrul evenimentului de la Biblioteca Centrală Universitară.

Sursă foto: NQUAM Photos/George Calin